MLADI LEVI 2011

Dragi prijatelji,

tako kot koščki v mozaiku se v letošnjem programu dopolnjujejo in odražajo vprašanja, s katerimi smo se v Bunkerju ukvarjali zadnja leta. Kako skozi umetnost vzpostaviti polje idej in priložnosti, kjer se prepletajo teme, kot so ekologija, socialno vključevanje, sodelovanje, načrtovanje prostora, solidarnostna ekonomija ali kulturna politika?

Tudi letos smo se držali zavestne odločitve programske ekipe Mladih levov – da nikoli ne želimo vnaprej vsiljevati tematske osnove festivala, se postaviti pred umetnika in mu določiti vsebinski okvir, v katerega naj sodi; raje razvijamo odprto občutljivost, ki si dovoli prepustiti se presenečenjem in duhu časa. Skozi predstave letošnjega festivala se kot nekakšna rdeča nit vije resnična zaskrbljenost umetnikov nad našo prihodnostjo. Naj se ukvarjajo z okoljem, še bolj konkretno z naravo, s potrošništvom kot načinom življenja ali zgodovinskim spominom. Bolj kot intimne zgodbe posameznikov, tako značilne za prejšnje festivale, tokrat umetnike prvenstveno zanimajo družbeni odnosi in kako se z njimi angažirano sooča posameznik.

Na nekatere od teh problemov skušamo odgovarjati tudi mi z aktivnostmi v naši soseski Tabor, za katero smo ugotovili, da je neprepoznavna, mimobežna in brez prave identitete, da ljudje v njej pogrešajo zeleno in druženje. S skupnimi napori kulturnih, umetniških in izobraževalnih akterjev ter predvsem posameznikov v naši soseski skušamo obuditi občutek skupnosti, probleme obrniti sebi v prid in izkoristiti potencial, ki ga soseska ponuja.

Tako se lahko pohvalimo z novoustanovljeno Kulturno četrtjo Tabor, s prvim skupnostnim vrtom in z oživitvijo parka Tabor, zdaj pa smo se lotili še puste ploščadi med muzeji na Metelkovi z večimi interaktivnimi instalacijami. Vse to se bo v času festivala prepletalo, umetniki sveta in lokalni prebivalci se bomo srečevali na predstavah, se družili in predvsem uživali v prvinskem smislu ustvarjalnosti – igri.

program festivala

FESTIVAL MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.


VSTOPNICE

Rezervacije vstopnic in informacije: +386 51 269 906, info@bunker.si

Vstopnice imajo simbolično ceno 1 evro.
Prostovoljne prispevke pa lahko donirate na vseh festivalskih prizoriščih.
Vstopnice prevzamete in plačate na blagajni, ki je odprta uro pred predstavo na kraju dogodka.