JOZEF HOUBEN, EMILY WILSON, ALOIS ELLMAUER: HOLZ

Umetniška rezidenca

Belgijski umetnik Jozef Houben je v sodelovanju z Emily Wilson in Alois Ellmauerjem zasnoval in realiziral projekt Holz na festivalu Mladi levi avgusta 2011 v Ljubljani, v projektnem prostoru galerije Aksioma.

Raziskovalno-umetniški projekt se sprehaja med instalacijo in gledališkim prostorom. Osrednja tema je tržna, kulturna in poetična vez, ki smo jo spletli z drugimi vertikalnimi bitji, živečimi na zemlji; z drevesi kot negibnimi, a dejansko zelo živimi bitji.

Instalacija Holz predstavlja poetično, vizualno in zvočno pokrajino, kjer se prepletajo arhitekturni elementi s starim pohištvom z bolšjega trga, rabljena glasbila z manjšimi kuhinjskimi pripomočki iz kuhinj sosedov ter eksperimentalni glasovi slovenske umetnice in performerke Irene Tomažin.

Holz raziskuje možne oblike in scenografije uporabe lesenih objektov ter zbuja premislek o posameznikovih relacijah do ekološke in socialne tematike v današnji družbi.

Nika Arhar, novinarka
‘’Projekt Holz me je navdihnil z veliko zgodbami. Ne gre zgolj za material, tj. les, ampak seže dlje – nanaša se na uporabo naših stvari, našega načina bivanja, uporabo naravnih virov in drugih objektov, konzumacijo in osnovno človeško intenco podrejanja vseh stvari, ki obstajajo. /…/ Instalacija je na nevsiljiv način približala različne pristope, ki razpirajo fizični, mentalni in čustveni svet …’’

Urška Boljkovac, fotografinja
‘’Misel o lesu kot materialu je predstavljena skozi instalacijo z izjemno domiselnostjo v dramski postavitvi različnih zgodb, kar je spremenilo prostor v odlično knjigo, polno pričakovani o novih izkušnjah. Čas se je v prostoru ustavil, kar je bilo meditativno /…/’’

Zavod Bunker je član mreže Imagine 2020 – Art and Climate Change, v okviru katere smo v januarju 2011 razpisali natečaj za umetniške akcije, s katerimi poskušamo nasloviti okoljske izzive in trajnostni razvoj. Projekt Holz je bil izbran na tem natečaju v marcu 2011.

Kolofon

  • Umetniki: Jozef Houben, Emily Wilson, Alois Ellmauer
  • Glas: Irena Tomažin
  • Producentka: Suzana Kajba
  • Pomoč pri izvedbi: Jasmina Slapnik
  • Produkcija: Bunker, Ljubljana