MLADI LEVI 2012

15 LET Mladih levov:
Odpiranje prOstOra za spremembe

Na žalost je razlogov za veselje malo, saj kaže, da se je kriza, v kateri smo se znašli, šele dobro začela. Države se vedno bolj zapirajo v nacionalne kontekste, denarja za kulturo, izobraževanje, znanost in socialna ravnotežja je vedno manj, zaznavamo vedno večje kršenje osnovnih človekovih pravic in dostojanstva. Zdi se, da na krizo tudi v kulturi nismo pripravljeni in da pozitivne ideje za tako imenovano “kreativno trajnostno reformo” težko prodirajo. Času primerno je torej letošnji program bolj angažiran in političen, predstavlja umetnike, ki se spopadajo z vprašanji nesmiselnega potrošništva, razmerja narave in kulture, staranja, pravice do bivanja, govorijo o trošenju energije, o ravnotežju in kaosu, uprizarjajo direktno demokracijo.

Kljub vedno bolj prisotnemu nelagodju in strahu se ne nameravamo predajati apatiji. Vloga umetnosti in kulture, festivalov, kot so Mladi levi, je v bodoče še bolj pomembna. Mladi levi bodo še pogumneje omogočali prostor soočanja idej in novih povezav. Zatorej letos še bolj kot prej odpiramo vrata vsem, v iskanju skupnih odgovorov, sočutja in empatije, tudi humorja, predvsem pa odgovornosti v kreiranju sveta, v katerem imajo kakovost življenja in solidarnost smisel in pomen.

Nevenka Koprivšek

Po 15 letih vztrajnega raziskovanja prostorov, mentalnih in fizičnih, novih trendov v teatru, inovativnih pristopov vzgajanja in vključevanja tako občinstva kot novih kadrov ter ozaveščanja in spreminjanja konteksta, v katerem živimo, lahko brez lažne skromnosti trdimo, da so se Mladi levi razvili v referenčen festival sodobnih scenskih umetnosti, priljubljen tako pri umetnikih kot občinstvu.

Ker pa smo festival predvsem ljudje in ker smo radi osebni, si iskreno čestitamo!

program festivala

FESTIVAL MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.


VSTOPNICE

Rezervacije vstopnic in informacije: +386 51 269 906, info@bunker.si

Vstopnice imajo simbolično ceno 1 evro.
Prostovoljne prispevke pa lahko donirate na vseh festivalskih prizoriščih.
Vstopnice prevzamete in plačate na blagajni, ki je odprta uro pred predstavo na kraju dogodka.