MLADI LEVI 2015

Vera v drugačne čase

Mladi levi skušamo vsako leto artikulirati in zaznati nove trende na polju scenskih umetnosti, v zaletu ujeti tisto, kar nastaja ta hip, kar vibrira in se odziva na aktualne družbene spremembe. A spremembe se v resnici dogajajo zelo počasi ali sploh ne, kriza se le še poglablja, poglabljajo se neenakosti in enakopravnosti je vedno manj, rešitve se vedno znova izmikajo in oddaljujejo.

In ker strah ni nikoli prav daleč od upanja, lahko želje in hrepenenja kaj hitro postanejo orodje barantanja, manipulacije in izkoriščanja. Kakšno je upanje ljudi, ki želijo živeti v dostojnih razmerah in tvegajo vse, da bi preživeli ali prečkali meje evropske trdnjave? Kam potonejo njihova življenja, želje in talenti? Zakaj si pred vsem tem tako radi zatiskamo oči?

Včasih je realnost preveč strašna, da bi lahko v njej videli kaj lepega, da bi do nje lahko zavzeli potrebno umetniško distanco. Ne vem, ali je stopnja upanja premo sorazmerna s stopnjo nezadovoljstva in obupa, a zdi se, da ravno hrepenenje in vera v drugačne čase nekako prežemata letošnji program Mladih levov.

Željo po tem, da se končno nekaj zgodi, premakne, željo, da bi bili v resnici nekje drugje, kot smo, v drugem prostoru, v drugem času, v drugem telesu, bi lahko razumeli kot nekaj otožnega, pasivnega ali neizživetega. A vendar ravno iz upanja, o katerem govorijo številni umetniki v svojih predstavah na letošnjem festivalu, subtilno vejeta duh vitalnosti in vztrajnosti ter optimizem.

Polnokrvno, strastno, duhovito, črpajoč iz filozofije, grške mitologije, partizanske umetnosti ali osebnih zgodb, umetniki izkazujejo pogum in moč, si vzamejo čas za razmislek, za svež zagon, ki odpira nove poglede, prostore in morda tudi nove oblike upora.

PROGRAM FESTIVALA

FESTIVAL MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.


VSTOPNICE

Rezervacije vstopnic in informacije: +386 51 269 906, info@bunker.si

Vstopnice imajo simbolično ceno 1 evro.
Prostovoljne prispevke pa lahko donirate na vseh festivalskih prizoriščih.
Vstopnice prevzamete in plačate na blagajni, ki je odprta uro pred predstavo na kraju dogodka.