MLADI LEVI 2017

20 let

Ko smo pred 20 leti razmišljali o novem mednarodnem festivalu gledališča in plesa, si verjetno nismo predstavljali, da bodo Mladi levi kdaj toliko stari, še manj pa, da bomo kot ekipa ostali tako dolgo skupaj. Okrogle obletnice so v resnici zanimive le zato, ker nas spomnijo, da je nekoč bil začetek in da obstaja kontinuiteta. Spomnijo nas, da smo o nečem skupaj sanjali in da se tem sanjam nismo nikoli odpovedali. O čem smo sanjali? O mednarodnem festivalu, kjer bo sodobnost v središču dogajanja, gonilo sprememb. O tem, da nam ne bo treba večno hoditi v tuja mesta, da bi videli predstave, ki so trenutno v trendu in aktualne, ampak da jih pripeljemo k nam. Sanjali smo o festivalu, kamor bi tuji umetniki radi prihajali in nam pokazali svoje sanje, to, kar raziskujejo in kako oni vidijo in doživljajo svet, osebno in družbeno. Želeli smo ustvariti festival, ki bi bil otočje svobode, kjer bi se srečevala in se med seboj prepletala nasprotja: mednarodno z lokalnim, staro in mlado, drzno in utečeno, drugačno in skupno, utopije in distopije. Zanimali so nas sodelovanje, partnerstvo, sobivanje, skupno odkrivanje, vizije. Želimo oblikovati prostor doživetja, kjer je pomembno le to, koliko se nas je kaj dotaknilo, nas predramilo, presenetilo, nam dalo misliti, nam odprlo nov pogled, nas morda razjezilo, obnorelo ali nam dalo novo idejo za akcijo. Mesto je že davno postalo naš oder, odkrili in oživili smo številne kotičke in nova prizorišča, ki so jih osvajali tako vrhunski umetniki kot naturščiki. Mladi levi doma in v tujini že od samega začetka veljajo za inovativen festival angažiranih vsebin, tako predstav kot drugih hibridnih oblik umetnosti, tu se krešejo aktualne debate, žarita gostoljubno vzdušje in druženje. Uspešno smo se izognili nevarnim čerem komercializacije, in čeravno smo razširili dejavnosti in interese, nas bolj kot obseg zanimajo prodornost, vpetost v družbo, želimo si postavljati prava vprašanja in iskati nove oblike solidarnosti, lokalno in globalno.

Vsako leto se izumljamo na novo in hkrati gnetemo isto tkivo človeških usod, njihovih zgodb, ljubezni, bitk. Iz tega tkiva je tudi letošnji festival. Iz zgodb, za katere smo mislili, da niso več tabu, pa morda le so, in o katerih je treba govoriti: zlorabe, starost, bolezen, usoda beguncev, tujci, energija, globalizacija, upor …

Bolj kot pogled nazaj nas zanima, kaj so izzivi prihodnosti, kakšna je usoda festivalov in komu so namenjeni. Želimo si odzivnejše kulturne politike, ki bi znala ločiti zrno od plev. Znamo in vemo dovolj, da nam je jasno, da je tam zunaj še veliko predstav in umetnikov, ki bi jih radi gostili, a si jih ne moremo privoščiti, čeprav bi si jih naše občinstvo zaslužilo.

Prav občinstvu, temu zvestemu spremljevalcu in aktivnemu udeležencu, so posvečeni ta festival in naša prihodnja raziskovanja. To, kar nas zanima, je, kako delovati ne samo za občinstvo in z njim, temveč nekako – med občinstvom. Kako ustvariti dialog tudi s tistimi, ki nam niso podobni, ki mislijo drugače ali jih sploh še ne poznamo. Po 20 letih nam niso pošli niti sapa, niti zagon, niti ostrina, nasprotno, še bolj smo tu in vedno na preži.

Živel festival! Živeli umetniki! Živelo občinstvo!

PROGRAM FESTIVALA

FESTIVAL MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.


VSTOPNICE

Rezervacije vstopnic in informacije: +386 51 269 906, info@bunker.si

Vstopnice imajo simbolično ceno 1 evro.
Prostovoljne prispevke pa lahko donirate na vseh festivalskih prizoriščih.
Vstopnice prevzamete in plačate na blagajni, ki je odprta uro pred predstavo na kraju dogodka.