MLADI LEVI 2014

Treniranje domišljije

Lepo bi bilo ta uvodnik začeti spodbudno, z mislijo, da so pred nami novi, lepši časi. A živimo v precej kaotičnih razmerah in izmuzljivih vrednostnih sistemih, ko se še ne moremo iztrgati iz poglabljajočih se družbenih neravnovesij. Kljub revoltu, ki je bil izkazan, še vedno ni otipljive vizije za jutri.

Pred točno desetimi leti smo optimistično odprli novo ljubljansko prizorišče sodobnih scenskih umetnosti – Staro mestno elektrarno – prav z Mladimi levi.

Z Mladimi levi se vedno znova poslavlja poletje in zažene nova sezona. V teh desetih letih je ta edinstveni tehnični spomenik gostil številne domače in tuje umetnike, ki so z nadarjenostjo in vztrajnostjo starim zidovom vdahnili novo življenje. Stara elektrarna je postala dinamično in živahno umetniško središče Ljubljane in soseske Tabor.

Program letošnjega festivala je stkan iz pretežno raziskovalnodokumentarnih pristopov in vsebin, resnične zgodbe vedno znova prehajajo iz realnega v fikcijo in nazaj na trdna tla. Pred nami se na odru na majhne in še manjše delce cefrajo usode ljudi, ki so se znašli pred konfliktnimi prelomnicami osebnih ali družbenih okoliščin, skozi intimno nam približujejo fenomene globalizacije, stiske in zrenja bodisi zdajšnjih bodisi prejšnjih generacij ali tistih, katerih čas šele prihaja. To niso ne velike ne romantične zgodbe, so zgodbe vsakdanjika v zamiku. Govorijo o tem, kako narediti korak nazaj, kako se znoreti, izčrpati do onemoglosti, se potem ponovno zbrati in vzpostaviti distanco in z njo morda novo zgodbo.

Prav nič ne zapadejo v grenko samopomilovanje ali katastrofično vdanost v usodo, temveč so akcija; trudijo se razumeti, brati sedanjost, zgodovino. To so tudi zgodbe o tem, kako trenirati dobro voljo in domišljijo za nove alternative prihodnosti.

Nevenka Koprivšek

Morda so ravno ta na videz prazni tek in razdrobljenost na prafaktorje ter kaos tudi priložnost, da se vzpostavijo nov red, novo sosledje in razmerja. Tudi zato je treba še pogumneje vzpostavljati otoke in teritorije svobodne, drzne misli, ki so kot nekakšen laboratorij, znotraj katerega se ti sistemi preizkušajo, na novo izumljajo in vadijo za nove, boljše čase in bolj humano družbo. Enega od teh otočij zagotavljajo ravno Mladi levi in Stara elektrarna, zato verjamemo, da bo v elektrarni temu obdobju dolgoročno nezavezujočih razmer sledila vzpostavitev svetlega in stabilnega delovanja.

To pa bomo dosegli samo skupaj, s povezovanjem in z vztrajnim iskanjem novih otočij in utopij ter z branjenjem prostorov svobode, v katerih bodo ne samo sluteni, temveč tudi preizkušeni ustvarjalni potenciali zaživeli še polneje in nam približali otipljivejšo vizijo prihodnosti, tisto, v kateri bi želeli živeti.

program festivala

FESTIVAL MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.


VSTOPNICE

Rezervacije vstopnic in informacije: +386 51 269 906, info@bunker.si

Vstopnice imajo simbolično ceno 1 evro.
Prostovoljne prispevke pa lahko donirate na vseh festivalskih prizoriščih.
Vstopnice prevzamete in plačate na blagajni, ki je odprta uro pred predstavo na kraju dogodka.