MLADI LEVI 2007

LEVI SO STARI 10 LET IN ŠE VEDNO MLADI

Ko sva z Ireno Štaudohar pred desetimi leti začeli snovati nov mednarodni festival sodobnega gledališča in plesa, so vsi nejeverno zmajevali z glavo: “Pa ne še en festival! Pa ne konec avgusta! Kdo bo to hodil gledat? …” A že prvo leto se je izkazalo, da je pozno poletje tisti pravi čas, ko se ljudje vračajo s počitnic nekako mehkejši, pa tudi veseli, bolj ranljivi in hkrati samozavestnejši, polni energije in novih pričakovanj, odprti za drugačen dialog in nova srečanja. In taki so tudi Mladi levi. Že prvo leto smo presenetili sami sebe in napolnili dvorane. Ustvarjalno in praznično vzdušje je stkalo vez med publiko, gostujočimi umetniki in strokovno javnostjo. Zvesto jedro je postajalo iz leta v leto večje in druženje v umetnosti vedno znova izziv in praznik.
Mladi levi so uspeli ne samo zapolniti poznopoletno vrzel, temveč tudi prostor, kjer je mladim umetnikom dana možnost vzpostavitve v mednarodnem kotlu novih trendov in iskanj, možnost afirmacije kot tudi pravica do napake. Gibljejo se po tanki meji raziskovanja neznanega in vzpostavljajo tisto, kar je ali lahko že jutri postane mainstream. Tako kot vsako leto Mladi levi tudi letos ne vsiljujejo tem ali vsebinskih okvirjev, temveč skozi osebne zgodbe umetnikov postavljajo vedno nova vpraπanja, iz ustaljenih shem iščejo nove poti, prostore in zorne kote. Ne postavljajo se v vlogo tistega, ki ve, temveč tistega, ki išče.

Obdržati se 10 let v tej viharni kulturni krajini, ki spremembam in sodobnosti ni bila nikoli preveč naklonjena, je že uspeh; a še večji je ob tem ostati svež in verjeti, da je vse najlepše še pred nami.
Drago občinstvo, dragi umetniki in sopotniki; vsi, ki ustvarjate, podpirate, bogatite, spremljate in osmišljate mednarodni festival Mladi levi; vsi, ki ste z nami prehodili večji ali manjši del poti, brez vas ta festival ne bi bil, kar je: levjesrčen. Vsem Vam, predvsem pa mojim dragim: Mojci, Tanji, Tamari, Igorju, Almi, Andreju, Katki, Majama, Brini, Dušku, Tomažu pa tudi Ireni, Iri in Tomažu, želim:
ŠE NA MNOGA LETA!

program festivala

FESTIVAL MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.


VSTOPNICE

Rezervacije vstopnic in informacije: +386 51 269 906, info@bunker.si

Vstopnice imajo simbolično ceno 1 evro.
Prostovoljne prispevke pa lahko donirate na vseh festivalskih prizoriščih.
Vstopnice prevzamete in plačate na blagajni, ki je odprta uro pred predstavo na kraju dogodka.