MLADI LEVI 2008

Dragi prijatelji,

ko smo lani skupaj s kritiki, teoretiki, ustvarjalci in gledalci ob 10. obletnici praznovali, ocenjevali in debatirali o vlogi in pomenu Mladih levov, smo se vsi strinjali, da velja obdržati preverjen in uspešen profil festivala kot inovativnega, progresivnega in aktualnega prostora umetnosti ter gostoljubnega mesta srečanj.

V našem prostoru na eni strani pogrešamo prisotnost večjih mednarodnih predstav in etabliranih imen, po drugi strani pa tudi večjo mero tveganja, inovativnosti in drznosti, ki jih festivalu prinašajo predvsem umetniki, ki so šele na začetku svoje kariere. Sprejeli smo torej namig, ki je bil izrečen na eni od lanskih okroglih miz, in bomo zato na Mladih levih skušali združiti obe omenjeni festivalski programski usmeritvi. Pred nami se izrisuje naslednja možna pot: program se bo skušal izmenično posvečati eno leto bolj etabliranim in drugo leto spet mlajšim umetnikom in novim trendom. Letošnji poudarek bo na slednjih, nekaj projektov pa nastaja pod našim “produkcijskim dežnikom” in bodo na festivalu doživeli premiero.

Vedno bolj interdisciplinaren program v osnovi ostaja znotraj polja uprizoritvenih umetnosti, a se letos bolj kot druga leta spogleduje z vizualno umetnostjo, s podobo. Naj bo to le zamik pogleda, motnja zaznave ali razpiranje meje med performansom, instalacijo, filmom, videom, plesom, animacijo, gledališčem, tudi cirkusom in intervencijami v javnem prostoru.

Pred ekipo Mladih levov je vedno znova izziv, kako narediti program še bolj zanimiv in na kak način razpreti aktualna vprašanja sodobne družbe. Okoljska problematika je zagotovo vsaj eno izmed njih. Letos vzpodbujamo razmislek na temo reciklaže, pa naj gre dobesedno za drugačno rabo odpadkov ali širše, reciklažo idej, pomenov. Naša želja ni žugati s prstom in ljudem buditi slabo vest, temveč vzpodbuditi pogovor, reakcijo, izmenjavo, igro in domišljijo. Tako si prizadevamo vključiti v ustvarjalni proces, organizacijo ali sam program ne samo umetnike, temveč tudi različne posameznike in avanturiste, ki so voljni soudeležbe.

V naše veliko veselje je teh vsako leto več, pa naj prinesejo majč-ko, prodajajo karte ali vzneseno zapojejo.Veselimo se intenzivnega druženja in uživanja v umetnosti!

 

Najave

Mladi levi enajstič, VEST, 7.8.2008

program festivala

FESTIVAL MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.


VSTOPNICE

Rezervacije vstopnic in informacije: +386 51 269 906, info@bunker.si

Vstopnice imajo simbolično ceno 1 evro.
Prostovoljne prispevke pa lahko donirate na vseh festivalskih prizoriščih.
Vstopnice prevzamete in plačate na blagajni, ki je odprta uro pred predstavo na kraju dogodka.