Pablo Fidalgo Lareo: MORAL BOŠ V VOJNO, KI SE ZAČNE DANES

Origamiji, ki so skoraj edini rekvizit v predstavi, so popolna metafora za predstavo samo, saj pred nami iz papirja, iz knjige, vznikne ves svet. Origamiji so tudi popolna ilustracija avtorja, Pabla Fidalga Larea, pesnika, dramatika, režiserja … Ta iz praznega papirja, ki ga napolni z idejo, ustvari mojstrovino. Španski umetnik mlajše generacije je v gledališče vstopil prek literature in se trudi, da tega ne bi pozabil. Ko je ustvarjal to predstavo, pa se je počutil bolj kot raziskovalec zgodovine.

Vsaka nacionalna zgodovina ima slepe pege – boleče točke, ki so zamolčane ali pa njihova razlaga zbuja nesoglasja. Zgodbe zgodovine se ne ujemajo vedno ali pa še niso povedane. Tudi družinske zgodovine imajo slepe pege. Pablo Fidalgo Lareo v predstavi razpira eno izmed španskih bolečih zgodovinskih obdobij, Francovo fašistično Španijo, prek zgodbe dedkovega strica, ki je iz zapora pobegnil fašistom v Buenos Aires. Predstava o vojnah, ki jih bijemo za lastne identitete, in vojnah, ki jih bijemo za prave zgodbe zgodovine, identitete nacij in držav.

Besedilo in režija: Pablo Fidalgo Lareo
Igra: Cláudio da Silva
Oblikovanje svetlobe: José Álvaro Correia
Oblikovanje zvoka: Coolgate (aka João Galante)
Produkcija in gostovanja: Amalia Area
Tehnik: Nuno Figueira
Glasba: Corrandes d’Exili, Lluis Llach, Alfonsina y el mar, Ane Brun, Mulemba Xangola, Bonga, Marisa Monte, Carlinhos Brown
Klavir: Ásia Rosa
Koprodukcija: Teatro Municipal Maria Matos, Festival TNT, Festival BAD, Festival de Otono a Primavera
S podporo: Espaço Alkantara, O Espaço do Tempo
Prevod: Sandra Lebar

Foto: Marta Pina

Predstava je v španščini s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.

80 minut

Datum

25. 08. 2017
Expired!

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija