Milo Rau/IIPM/CAMPO: PET LAHKIH KOMADOV

Mila Raua in cikel Campovih projektov, v katerih uveljavljeni režiserji ustvarijo predstavo za odrasle z otroki, smo na Mladih levih že gostili. To so bili Hate Radio in Moskovski procesi Mila Raua ter Next Day (Philippe Quesne) in Before Your Very Eyes (Gob Squad). Za politično-dokumentarno-gledališki teren predstave Pet lahkih komadov (naslov namiguje na cikel petih štiriročnih klavirskih etud, ki jih je Igor Stravinski napisal kot učno gradivo za svoje otroke) je Milo Rau, veteran dokumentarnega in politično angažiranega gledališča, ki rad dreza v tabuje, izbral primer Marca Dutrouxa, belgijskega morilca in pedofila.

Predstava se giblje po spolzkem terenu škandaloznega primera, ki je pretresel javnost in izzval množične proteste; a vendar se izogne moraliziranju, patetiki in poenostavljanju. Milo Rau se ne zadovolji s tem, da bi prikazal monstruoznost Dutrouxa – v predstavi ga uvidimo bolj kot simptom politične situacije, Dutroux postane tako tudi boleča metafora Belgije in njenega kolonializma. Ne zadovolji se tudi s tem, da bi bili otroci nosilci resnice, nedolžnosti ali boljše prihodnosti, raje skupaj z njimi raziskuje ontološka in eksistencialna vprašanja gledališča in življenja: zločin, smrt, krivdo, svobodo … Edini odrasli na odru je pravzaprav tisti, ki ustvarja potujitveni učinek, ki v prizorih, ko otroci v maniri psihološkega realizma poustvarjajo situacije različnih vidikov Dutrouxovega primera, v njih spet prikliče otroškost. V predstavo zremo brez solz in zato tudi brez katarze – morda je edini odrešujoči moment prav ta, da otroci so.

Koncept, besedilo in režija: Milo Rau
Besedilo in igra: Rachel Dedain, Aimone De Zordo, Fons Dumont, Arno John Keys, Maurice Leerman, Pepijn Loobuyck, Willem Loobuyck, Blanche Ghyssaert, Polly Persyn, Lucia Redondo Peter Seynaeve, Pepijn Siddiki, Elle Liza Tayou, Winne Vanacker, Hendrik Van Doorn & Eva Luna Van Hijfte (2 zasedbi po 8 nastopajočih)
Film v predstavi: Sara De Bosschere, Pieter-Jan De Wyngaert, Johan Leysen, Peter Seynaeve, Jan Steen, Ans Van den Eede, Hendrik Van Doorn, Annabelle Van Nieuwenhuyse
Dramaturgija: Stefan Bläske
Asistent režije in inštruktor igre: Peter Seynaeve
Varuh otrok in asistent produkcije: Ted Oonk
Raziskava: Mirjam Knapp, Dries Douibi
Scenografija in kostumografija: Anton Lukas
Produkcija: CAMPO, IIPM
Koprodukcija: Kunstenfestivaldesarts Brussels 2016, Münchner Kammerspiele, La Bâtie – Festival de Genève, Kaserne Basel, Gessnerallee Zürich, Singapore International Festival of Arts (SIFA), SICK! Festival UK, Sophiensaele Berlin & Le phénix scène nationale Valenciennes pôle européen de création
Prevod v slovenščino: Ajda Šoštarič

Foto: Phile Deprez

Predstava je v flamščini s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.

100 minut

Datum

19. 08. 2017
Expired!

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija