Nelisawe Xaba: Plasticization

ponedeljek, 22. avgust ob 21.00
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Kaj je eksotično, vedno določa močnejši

Plesalka in koreografinja Nelisiwe Xaba se je rodila v Sowetu v Južni Afriki. Izobraževala se je na Johannesburg Dance Foundation in potem v Londonu na Ballet Rambert. Preden je začela ustvarjati svoje predstave, je plesala v južnoafriški skupini Pact Dance Company ter sodelovala s koreografko Robyn Orlyn.
Solo Sakhozi says “NON” to the Venus je navdihnila Sarah Baartman (1790-1815), južnoafričanki iz plemena Kojkoni, ki so jo v 19. stoletju z imenom Hotentotska Venera razstavljali v cirkusih in razstaviščih v Londonu in Parizu, najintimnejše dele njenega telesa so preučevali naravoslovci in biologi, po smrti pa so dele njenih organov in okostje vse do leta 1974 razstavljali v Musee de l’Homme v Parizu. Več let je Nelson Mandela zahteval od Francije, naj vrnejo njene posmrtne ostanke, kar so storili šele leta 2002, ko so jo končno, več kot 200 let po smrti, pokopali v domovini. Zgodba Sarah Baartman je simbol trpljenja afriških žensk v času kolonializma pa tudi danes.

Njena druga predstava ta večer je osupljiv in duhovit solo Plasticization, ki govori o telesu in sodobnemu odnosu do njega, o njegovi svobodi in ujetosti, erotiki in politiki. Sama avtorica, ki v predstavi z minimalnimi sredstvi zamenja kar nekaj identitet, o predstavi pravi, da gre v njej dejansko za ljubezenski in sovražni odnos, ki ga imamo do plastike, o tem, kako nas na eni strani ščiti, na drugi pa jo narava ne more presnoviti.

Koreografija in ples: Nelisiwe Xaba
Kostum: Strange Love
Glasba: “Chorus of slave the girls” (A. Borodin), “Jesus, Joy of Man’s desiring” (J. S. Bach), “Anvil Chorus” (G. Verdi), ”Lacrimosa (Requiem)” (W.A Mozart)

Trajanje: 20 minut

Datum

22. 08. 2011
Expired!

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija