contact Gonzo: The late drummer / studies of happenings on stage and rhythm that doesn’t match but in a way it does

petek, 19. avgust ob 20.00
ploščad Slovenskega etnografskega muzeja

Do poslednjega diha

Mlada gibalno-fizična skupina contact Gonzo prihaja iz Japonske in je zaslovela z različnimi gverilskimi uličnimi predstavami. Nekateri jih primerjajo celo z MTV-jevsko oddajo Jackass, vendar so veliko več. Skupina mladih fantov pravi, da njihovi nastopi ne temeljijo na gibalni tehniki. “Pridemo v park in se začnemo igrati”, pravijo. “Naša najboljša vaja je vsakdan.” Zanimivo je, da so eno glavnih inspiracij za svoj specifičen način gibanja našli pri ruski borilni veščini Sistem in ne pri tako zelo znanih borilnih veščinah dežele vzhajajočega sonca. Sistem so odkrili na YouTubeu in tudi naštudirali so ga s pomočjo interneta, v bistvu so ustvarili povsem svojo verzijo “bojevanja”. Zahodne borilne veščine se po njihovem mnenju osredotočijo na zmago ali poraz, Sistem pa ima nežnejše ideje, kot so ples in vsebuje še neodkrite fraze gibanja. Ne gre le za to, da bi uničili nasprotnika, gre za manipuliranje z njegovo težo.

Ime Gonzo izvira iz termina gonzo novinarstvo, ki ga je ustvaril novinar in igralec Hunter Stockton Thompson. Gre za stil poročanja, v katerem se novinar tako zelo vplete v zgodbo, ki jo raziskuje, da sam postane njen glavni junak.

Včasih se za predstave contact Gonza zazdi, kot da gre le za rokoborbo, drugič spet v njej prepoznamo sofisticirani ples. Vse se začne, ko na videz nedolžno srečanje fantov eskalira v intenzivni boj. Contact Gonzo postane glavni junak gibanja in filozofija bolečine.

Avtorji: contact Gonzo (Itaru Kato, Keigo Mikajiri, Yu Kanai, Yuya Tsukahara)
Producentka: Sayoko Tsukahara
Podpira: The Saison Foundation
Gostovanje so omogočili: the Japan Foundation’s Performing Arts Japan Programme for Europe, EU Japan Fest

Trajanje: 40 minut

Datum

19. 08. 2011
Expired!

Lokacija

Ploščad SEM
Kategorija