MLADI LEVI 2018

KAKO BITI SKUPAJ?

Včasih je veljalo, da so umetniki malo posebni, nori in neprilagojeni v odnosu do preostalega sveta. Pod bufonsko krinko norosti so lahko dvorni norčki, dramatiki, igralci svobodno razgaljali in se norčevali tako iz nerodnosti posameznikov kot iz velikih spodrsljajev vplivnežev, kraljev in celo božanstev. O čem pa lahko govori umetnik danes, ko se zdi, da so vloge obrnjene? Svetu dejansko vlada peščica norcev, ki mislijo, da si zaslužijo vse bogastvo. Prepričali bi nas radi, da so revni ničvredni in leni ter da je edino merilo svobode svoboda tekmovanja, trošenja in trga. Vojne, dobičkarstvo in izkoriščanje drugih se jim zdijo del svetovne ureditve, ne glede na ceno človeških življenj ali narave. Kdaj smo tiho privolili v vse to? Kako to, da se temu ne zmoremo upreti?

Letos mineva 50 let od morda edinega zares globalnega gibanja proti vojni, za mir in enakopravnost spolov, za svobodo, za človečnost. Tovrstne globalne revolucije za zdaj ni na obzorju in čeravno se zdi, da so male oblike upora zaman, da tudi umetnikom vse bolj režejo krila, bodisi sistemsko s finančnimi rezi, marsikje pa kar z zapiranjem v ječe, to ne pomeni nič drugega, kot da ima umetnost zelo veliko moč in da njena kritična ost ovira popoln nadzor misli in svobode. A vendar, če kdaj, tudi upravičeno, obupavamo, da je vse, kar naredimo, mnogo premalo, si je treba tudi reči, da je to malo lahko ključno, da je prav to tisto dragoceno, kar je treba še toliko bolj vzdrževati in negovati.

Nevenka Koprivšek

Program letošnjega festivala odpira vmesne prostore med osebnim in skupnim, med intimnim in javnim, preizkuša mejnike med njimi ter krhke meje svobode med samimi posamezniki ter med posamezniki in družbo. Komu pripadamo, kaj nas žene, kako daleč lahko gremo, kaj določa naše izbire, koga slišimo, koga zanikamo, česa se bojimo in kam se umikamo, kaj so naša upanja, strasti in kaj so naše skupne sanje.

Drznimo si dati smisel odgovornosti do širše skupnosti in odpiranju novih možnosti, ko gibanje za mir, enakopravnost, ljubezen, umetnost in svobodo ne bo več predmet cinizma, temveč nova stvarnost.

program festivala

FESTIVAL MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.


VSTOPNICE

Rezervacije vstopnic in informacije: +386 51 269 906, info@bunker.si

Vstopnice imajo simbolično ceno 1 evro.
Prostovoljne prispevke pa lahko donirate na vseh festivalskih prizoriščih.
Vstopnice prevzamete in plačate na blagajni, ki je odprta uro pred predstavo na kraju dogodka.