DRUGAJANJE 2019

brez besed - ples jih ne potrebuje

Drugajanje je leta 2002 nastalo kot odgovor na vrzel v kulturni ponudbi za mlade – že takrat je bila vrzel na področju uprizoritvene umetnost največja pri sodobnem plesu in pa pri sodobnem gledališču, ki se izmika dramskemu gledališču in klasičnim formatom.
Letos, na 18. Drugajanju lahko spet ugotovimo, da je sodobni ples še vedno »vrzel«, zato tokratni program zaznamuje prav – ples. Zaznamuje pa ga tudi sodelovanje; torej ples in sodelovanje – kako prikladno, ko ravno sodobni ples zaznamuje raziskovanje različnih sodelovanj.
V Grosse Erwartungen se Beton Ltd., avtorski kolektiv, deloma odreka besedi in svojo predstavo gradi na koreografiji, skozi katero se lotevajo identitetnih politik.
Heroja bosta v že tretji predstavi, ki bo premierno uprizorjena prav na Drugajanju, prav tako šla »onstran besed« in nagovorila temo identitetnih politik. Sredina predstava Samo za danes, ki jo organiziramo v sodelovanju s programom Nagib na oder, ki v Maribor kontinuirano vabi sodobni ples, je presežek lanske plesne sezone in se tudi ukvarja – s sodelovanjem, strukturo skupnega dela. Predstavo Poíesis sebstva je na festivalu prav zato, ker smo jo izbrali v sodelovanju s Klubom mladih selektoric, ki so predstavo označile kot izziv za svojo generacijo.

Drugajanje vabi na še en plesni festival, ki v istem času poteka v Ljubljani – vabimo na izlet na CoFestival ter dve predstavi in film.

Drugajanje se tako izpostavlja kot križišče sodelovanj – med umetniki, producenti, organizacijami – naj postane tudi križišče med umetnostjo in občinstvi!

PROGRAM FESTIVALA 2019

PON. 25.11.

17.00 / Center za kreativnost Maribor
Krajine ali pejsaži občutenega
Instalacija

19.00 / Amfiteater ll. gimnazije Maribor
GROSSE ERWARTUNGEN | VELIKA PRIČAKOVANJA
Beton Ltd.
Predstava

TOR. 26.11.

17.00 / Center za kreativnost Maribor
Krajine ali pejsaži občutenega
Instalacija

19.00 / Amfiteater ll. gimnazije Maribor
Heroj 3.0 – Več kot besede
Uroš Kaurin, Vito Weis
Premiera predstave – RAZPRODANO

SRE. 27.11.

17.00 / Center za kreativnost Maribor
Krajine ali pejsaži občutenega
Instalacija

19.00 / Kino Šiška
Drugajanje na obisku CoFestivala

19.00 / Amfiteater ll. gimnazije Maribor
Samo za danes
Maja Delak
Predstava

20.00 / Amfiteater ll. gimnazije Maribor
Fizične sledi
sledijo predstavi Maje Delak

ČET. 28.11.

17.00 / Center za kreativnost Maribor
Krajine ali pejsaži občutenega
Instalacija

18.30 / ll. gimnazija Maribor
ŠIFT
predstavitev delavnice
Uprizarjanje zvoka in glasbe

19.00 / Amfiteater ll. gimnazije Maribor
Poíesis sebstva
Snježana Premuš, Rok Vevar
Predstava

Kuratorska izjava Kluba mladih selektoric


VSTOPNICE

Vstopnice za Drugajanje stanejo 1 kulturni EUR, vstopnice za premiero predstave Heroj 3.0 – Več kot besede so brezplačne.
Rezervacije in informacije na: +386 51 269 906, info@bunker.si

VEČ O drugajanju

Bunker že od leta 2002 v Mariboru organizira festival Drugajanje. Začeli smo na iniciativo ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča in skupaj razvili dolgotrajno partnerstvo med Bunkerjem in II. gimnazijo in obenem med Mariborom in Ljubljano.

Drugajanje je koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v gledališču II. gimnazije, v Amfiteatru, programski fokus vsa leta ostajata sodobno gledališče in ples. Festival smo začeli z željo, da mlade seznanimo s sodobno uprizoritveno umetnostjo in da predstave, ki redko zapustijo Ljubljano (tudi če gostujejo po vsem svetu, po Sloveniji redko), pripeljemo v Maribor. Prepričani smo, da so za srednješolce primerne vse sodobne predstave, ki so kvalitetne, le predstaviti jim jih je treba na pravi način: ponuditi uvod in kontekst. Zato že vsa leta ne programiramo mladinskih predstav, ampak najbolj kvalitetne presežke uprizoritvene sezone.

V zadnji letih se je Drugajanje razvilo in gosti vedno več mednarodnega programa, obenem pa se vedno bolj orientiramo v procesno delo: ne le predstavljanje umetniških del, ampak vključevanje mladih v delo z umetniki in v procese, ki trajno spreminjajo socialno krajino njihovega bivanjskega okolja.