DRUGAJANJE 2009

Osmi festival Drugajanje bo potekal v prenovljeni dvorani Amfiteatra ll. gimnazije Maribor – zagotovo eni najsodobnejših in najlepših gledaliških dvoran v Sloveniji. Tudi letos bo Drugajanje raznoliko, v treh predstavah bomo pokazali tri različne tehnike sodobnega plesnega in gledališkega izraza, od gledališča predmetov in plesnega gledališča do sodobnega plesa in mešanice med hip hopom, break danceom in sodobno plesno umetnostjo. Na festivalu bodo tudi tri zanimive delavnice, v katerih se bomo z mojstri zaodrja lahko učili praktičnih tehničnih veščin v gledališču pa zabavnih osnov sodobnega plesa ter break dance plesne tehnike. V letošnji festival smo želeli vključiti tudi mlajšo generacijo umetnikov in pedagogov na delavnicah, zato da bo vzdušje čimbolj sproščeno in da lahko mladi profesionalci pokažejo mladi publiki, kaj je v umetnosti tako privlačnega, da so se ji sami zavezali za vse življenje. Za uvod v letošnji festival Drugajanje pa bomo organizirali zanimivo debato o novih idejah ekonomskih praks, kjer menjave potekajo brez denarja, ter o možnosti izumljanja in uporabe novih načinov povezovanja, solidarnosti in nemonetarnih menjav. Tudi skozi umetnost in kulturo, skupaj z vami vsemi.

II. gimnazija Maribor in zavod Bunker iz Ljubljane organizirata že osmo Drugajanje. Letos se ponovno vrača v obnovljeni Amfiteater II. gimnazije. Čudovita dvorana in odlični tehnični pogoji pomenijo prelomnico Drugajanja, saj omogočajo tudi najzahtevnejše predstave. Letošnji program nadaljuje tradicijo odličnih predstav z vrhunskimi izvajalci in odpira mladim svet gledališča iskanja, svet giba in abstrakcije. Poživitev festivala so tudi letos delavnice iz osnov tehničnih veščin, zabavnih osnov sodobnega plesa in hip hopa. Prvič bo potekala debata, in to na temo Kultura, izobraževanje in denar. Drugajanje na najboljši način uresničuje širšo vlogo šole. Z vračanjem na prvotno prizorišče in novimi pogoji nakazuje možnost širšega razvoja in vpetosti v mariborski prostor ter morebitne vključitve Drugajanja v program Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

VEČ O drugajanju

Bunker že od leta 2001 v Mariboru organizira festival Drugajanje. Začeli smo na iniciativo ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča in skupaj razvili dolgotrajno partnerstvo med Bunkerjem in II. gimnazijo in obenem med Mariborom in Ljubljano.

Drugajanje je koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v gledališču II. gimnazije, v Amfiteatru, programski fokus vsa leta ostajata sodobno gledališče in ples. Festival smo začeli z željo, da mlade seznanimo s sodobno uprizoritveno umetnostjo in da predstave, ki redko zapustijo Ljubljano (tudi če gostujejo po vsem svetu, po Sloveniji redko), pripeljemo v Maribor. Prepričani smo, da so za srednješolce primerne vse sodobne predstave, ki so kvalitetne, le predstaviti jim jih je treba na pravi način: ponuditi uvod in kontekst. Zato že vsa leta ne programiramo mladinskih predstav, ampak najbolj kvalitetne presežke uprizoritvene sezone.

V zadnji letih se je Drugajanje razvilo in gosti vedno več mednarodnega programa, obenem pa se vedno bolj orientiramo v procesno delo: ne le predstavljanje umetniških del, ampak vključevanje mladih v delo z umetniki in v procese, ki trajno spreminjajo socialno krajino njihovega bivanjskega okolja.