DRUGAJANJE 2013

Drugajanje je festival za gledališke sladokusce. Mladi namreč niso popustljivi do napak in na pol posrečenih poskusov v umetnosti. Našemu najstrožjemu občinstvu zato v treh strnjenih dneh ponudimo le najboljše: predstave s preverjeno kakovostno in očarljivo igro vsebine in gledaliških postopkov. Tudi letos nas čaka izbor, ki secira z zelo raznolikimi pristopi naše intimne in kolektivne resnice. V solo miniaturkah Vie Negative avtorji skozi svoje osebne zgodbe razvijajo lasten performativni jezik. Gremo vsi! si zastavlja skrajno žgoče in povsod prisotno vprašanje prihodnosti mladih pri nas, in to skozi glasbene forme, ki so njim še posebej blizu. Frljić z brutalno neposrednostjo, prekinjeno z duhovitimi izstopi iz gledališke realnosti, obračunava s svojo družinsko zgodovino, Kviss búmm bang, mojstrice izumljanja gledaliških formatov in miselnih preobratov, pa se seveda na nekonvencionalen način, tokrat z gala proslavo, poigravajo s konceptom manjšin in našimi običajnimi, stereotipnimi načini mišljenja o njih. Program kot običajno spremljajo delavnice, ki potekajo v sodelovanju z lokalnimi iniciativami in odpirajo festival s področja čiste umetnosti v druga polja kulture in soustvarjanja.

Festival Drugajanje nadaljuje svoje pomembno poslanstvo seznanjanja mladih s predstavami, ki jih redkeje gledajo. Odpira jim novo področje umetnosti, ki zahteva drugačen pristop kulturnega doživljanja in dopušča veliko možnost lastne interpretacije. V današnjem času instant kulture in vsiljevanja kulturnih vzorcev, naravnanih v konzumiranje cenenosti, je vloga festivala še toliko večja. Dodatno težo letošnjemu Drugajanju daje delavnica, ki si želi povezati dijake z uspešnim projektom Urbanih brazd, nastalim znotraj EPK 2012, in jih seznaniti s pomenom kakovostnih semen in biodiverzitete, z opremo za kaljenje, čiščenje, sušenje in shranjevanje semen ter jih naučiti preproste izdelave opreme po principu recikliranja in DIY. Tako Drugajanje opravlja pomembno nalogo tudi na področju trajnostnega razvoja.

VEČ O drugajanju

Bunker že od leta 2001 v Mariboru organizira festival Drugajanje. Začeli smo na iniciativo ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča in skupaj razvili dolgotrajno partnerstvo med Bunkerjem in II. gimnazijo in obenem med Mariborom in Ljubljano.

Drugajanje je koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v gledališču II. gimnazije, v Amfiteatru, programski fokus vsa leta ostajata sodobno gledališče in ples. Festival smo začeli z željo, da mlade seznanimo s sodobno uprizoritveno umetnostjo in da predstave, ki redko zapustijo Ljubljano (tudi če gostujejo po vsem svetu, po Sloveniji redko), pripeljemo v Maribor. Prepričani smo, da so za srednješolce primerne vse sodobne predstave, ki so kvalitetne, le predstaviti jim jih je treba na pravi način: ponuditi uvod in kontekst. Zato že vsa leta ne programiramo mladinskih predstav, ampak najbolj kvalitetne presežke uprizoritvene sezone.

V zadnji letih se je Drugajanje razvilo in gosti vedno več mednarodnega programa, obenem pa se vedno bolj orientiramo v procesno delo: ne le predstavljanje umetniških del, ampak vključevanje mladih v delo z umetniki in v procese, ki trajno spreminjajo socialno krajino njihovega bivanjskega okolja.