DRUGAJANJE 2021

Drugajanje je festival sodobne umetnosti, ki na II. gimnazijo Maribor in v širši mariborski prostor vnaša preplet plesa, gledališča in glasbe. Letošnje spet ponuja drugačne predstave, ki nam bodo po letu in pol nehvaležnih razmer za kulturo in življenje na svež ter kakovosten način znova omogočile stik z gledališčem.
Kdo bo letos pretresel ali zatresel ali polepšal naš svet?
Je Drugajanje že doseglo svojo zrelost? Bodo letošnje predstave dodale festivalu dokončno odliko?
Pridite, poglejte, se razglejte in povejte!

Nataša Preglau Borko
koordinatorica festivala Drugajanje, II. gimnazija Maribor

VSTOPNICE

Vstopnice za predstave na Drugajanju stanejo 1 kulturni EUR.
Rezervacije in informacije na: +386 51 269 906, info@bunker.si

 

Dvajseti festival

Drugajanje sledi festivalu, ki je bil izveden v izrednih razmerah. Tudi sedanje razmere ne dopuščajo besed »normalno«, »običajno« ali »ustaljeno«. Ampak umetnost vztraja, in mladi – upamo – z njo!

Pred dvema desetletjema je Drugajanje vzniknilo iz želje, da mariborskim dijakom prinese sodobne, mednarodne predstave, žanrsko umeščene na obronke, a kakovostne in sveže!

Že dve desetletji in tudi letos Drugajanje ohranja to poslanstvo in prinaša štiri predstave, ki na izjemno različne načine ugriznejo v žanrske in vse druge omejitve. Lea Kukovičič je, recimo, ustanovila dražbeno hišo uprizoritvenih umetnosti in bo v predavanju-predstavi predstavila prvo prodajo dražbene hiše, Viktor Černický meša cirkus, ples in gledališče predmetov ter nastopa z 22 stoli, Iden je predstava, ki so jo mlade kuratorke izbrale prav za svojo generacijo in v kateri doživimo sodobno opero o Kuronski sipini. Počemučka pa je mlad kolektiv, skoraj že doštudiranih ali pravkar doštudiranih gledaliških ustvarjalcev, ki so ustvarili predstavo o imaginarnem mestu. A kaj je bolj resnično prav od izmišljenega, od domišljije? Prihodnost je prav v tem, da si jo zamislimo, si jo izmislimo!

Vabljeni na festival Drugajanje!

Alma R. Selimović
producentka festivala Drugajanje

PROGRAM FESTIVALA 2021

ponedeljek 22.11.

Amfiteater II. gimnazije Maribor / ob 19.00
Počemučka
UNDER CONSTRUCTION
Predstava

ODPOVEDANO ZARADI BOLEZNI

Amfiteater II. gimnazije Maribor / ob 19.00
Matej Recer, Gregor Zorc
KAKO SMO PRIŠLI DO SEM?
Predstava

NADOMESTNA PREDSTAVA

torek, 23.11.

Amfiteater II. gimnazije Maribor / ob 19.00
Lea Kukovičič
FORSALE Dražbena hiša uprizoritvene umetnosti
Artist talk

sreda, 24.11.

Amfiteater II. gimnazije Maribor / ob 19.00
Tina Kozin, Saška Rakef, Bojana Šaljić Podešva
Iden
Elektro akustična radijska opera

Predstavo so v program uvrstile članice Kluba mladih kuratork.

četrtek, 25.11.

Lutkovno gledališče Maribor / ob 19.00
Viktor Černický
PLI
Predstava

VEČ O drugajanju

Bunker že od leta 2002 v Mariboru organizira festival Drugajanje. Začeli smo na iniciativo ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča in skupaj razvili dolgotrajno partnerstvo med Bunkerjem in II. gimnazijo in obenem med Mariborom in Ljubljano.

Drugajanje je koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v gledališču II. gimnazije, v Amfiteatru, programski fokus vsa leta ostajata sodobno gledališče in ples. Festival smo začeli z željo, da mlade seznanimo s sodobno uprizoritveno umetnostjo in da predstave, ki redko zapustijo Ljubljano (tudi če gostujejo po vsem svetu, po Sloveniji redko), pripeljemo v Maribor. Prepričani smo, da so za srednješolce primerne vse sodobne predstave, ki so kvalitetne, le predstaviti jim jih je treba na pravi način: ponuditi uvod in kontekst. Zato že vsa leta ne programiramo mladinskih predstav, ampak najbolj kvalitetne presežke uprizoritvene sezone.

V zadnji letih se je Drugajanje razvilo in gosti vedno več mednarodnega programa, obenem pa se vedno bolj orientiramo v procesno delo: ne le predstavljanje umetniških del, ampak vključevanje mladih v delo z umetniki in v procese, ki trajno spreminjajo socialno krajino njihovega bivanjskega okolja.