KRAJINE ALI PEJSAŽI OBČUTENEGA

»We do not know [yet] what hospitality is.«
Jacques Derrida, Of Hospitality

Derridajeva ambivalentna raba francoske besede »hôte«, ki pomeni zdaj »gostitelj« spet drugič »gost« je konceptualno izhodišče za nastanek tekstilnih izdelkov oziroma torb pod nazivom Hôte in so del etične blagovne znamke v nastajanju. Torbe Hôte tako niso preprosto končni cilj ali končni produkt dela večjega projekta Akupara, v okviru katerega so različni ustvarjalci izdelovali oz. oblikovali izdelke s priseljenci in begunci. Sam cilj projekta je namera, da se vzpostavi skupen prostor med »gostitelji« in »gosti«, stičišče izkušenj, praks in veščin tako »gostiteljev« kot »gostov« ter obenem razvije etična in »zero-waste« blagovna znamka, s katero bodo begunci in migranti lahko izrazili svojo ustvarjalnost ter tako vstopili tudi na sam trg dela.

Instalacija Krajine ali pejsaži občutenega/Emotional Landscapes je hkrati del večjega projekta Akupara: inkubator rokodelstva, zadružništva in kulturne produkcije s priseljenci in begunci, ki ga vodi Društvo Terra Vera iz Kostanjevice na Krki, v sodelovanju s partnerji: Društvo Nagib, CAAP in Prostor vmes.

  • Avtor instalacije: Tomaž Tomljanović
  • Zasnova tekstilnih izdelkov Hôte: Tomaž Tomljanović / Dualik, Nina Holc Ni-nikoli isto
  • Teoretska zasnova in tekst: dr. Jovita Pristovšek
  • Foto in vizualije: Toni Soprano Meneglejte
  • Produkcija instalacije: Tomaž Tomljanović, Društvo Nagib
  • Partnerji projekta Akupara: Društvo Terra Vera, Društvo Nagib, CAAP, Prostor vmes
  • Podpora: Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor.

Instalacijo predstavljamo v sodelovanju med Društvom Nagib in festivalom Drugajanje.