BETONTANC

BETONTANC (“Concrete Dance”) je leta 1990 ustanovil režiser Matjaž Pograjc, ki je v skupini združil približno enako stare ljudi, a z različnimi izkušnjami in ozadji (glasbenike, plesalce, igralce, kostumografe, scenografe), vendar s skupno ustvarjalno energijo in zaljubljenostjo v gib in gledališče. Skozi leta so Betontanc postali glavna slovenska gledališko-plesna senzacija. Po besedah Matjaža Pograjca je BETONTANC nastal kot reakcija na visokointelektualno in konceptualno umetnost osemdesetih. “Nisem antiintelektualec, borim pa se proti psevdointelektualcem, ki se kot psi valjajo v svojem lastnem verbalnem dreku,” prvi Pograjc.

Od takrat se je skupina osredotočila na fizikalnost človeškega telesa in odnos telesa do elementov, ki omejujejo svobodo gibanja. Tisto, kar premika protagoniste, je lahko bodisi infantilno ali smešno bodisi brutalno ali nasilno, vendar sooča občinstvo z dih jemajočo realnostjo.

“Betontanc je skupina, ki je s svojimi predstavami prepotovala svet, menjajoč dežele pogosteje kakor čevlje kot bi rekel stari dobri B. Brecht. Pa vendar je to skupina, ki prihaja iz dežele, ki je na novo začrtana na zemljevidih Evrope in za katero mnogi ljudje pravzaprav niti ne vedo, kje se nahaja. Nimajo predstave o njej: nekje ob…, blizu…, meji na…, nekoč je bila del… To je izkušnja o beli lisi, znotraj katere se lahko pripoved začne kjerkoli in kadarkoli. ”
(Irena Štaudohar)