beton ltd.

Beton Ltd. je slovenski gledališki kolektiv, ki so ga leta 2010 ustanovili trije igralci/performerji/gledališki ustvarjalci, Katarina Stegnar, Primož Bezjak in Branko Jordan. Njihove skupne umetniške biografije segajo v študijske čase na AGRFT, še zlasti pa v obdobje gledališke skupine Betontanc. Leta 2010 pa so ustvarili svojo prvo predstavo kot kolektiv Beton Ltd., Tam daleč stran – Uvod v ego-logijo. Že od začetkov predstave soustvarjajo z oblikovalcema prostora in svetlobe Toni Soprano in Sonda (Miha Horvat) ter glasbenikoma Janezom Weissom in Juretom Vlahovičem.

Od takrat naprej so ustvarili številne predstave: Rečem, kar mi rečejo, naj rečem (2012), Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli (2013), Upor ni človek (2015), Ich kann nicht anders (2016), Groβe ErwartungenǀVelika pričakovanja (2018), v katerih se vedno z veliko samorefleksije in humorja ter z inovativnimi uprizoritvenimi praksami in metodami ukvarjajo s problemi sodobnega sveta. Konec 2019 so ustvarili glasbeno performativni dogodek Mahlzeit in izdali svojo prvo LP ploščo Beton Ltd. Mahlzeit. Ustvarili so tudi predstavnino z naslovom Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa, ki je nastala jeseni 2021. Od takrat je kolektiv Beton Ltd. v odstopu.

Predstave Beton Ltd. nastajajo v produkciji zavoda Bunker, dve pa sta nastali tudi v (so)produkciji Anton Podbevšek Teatra, Novo mesto.

PRODUKCIJA

več o beton ltd.

Kolektiv Beton Ltd. se problematik sodobnega sveta vsakič znova loteva z dobršno mero samorefleksije in humorja, z inovativnimi uprizoritvenimi načini in postopki. Nadaljevanje poetike Beton Ltd. se najbolj neposredno navezuje predvsem na vprašanje ego-logije kot strašljivega statusa quo, pri čemer vest, zavest in odgovornost do sveta ali mesta drugega v njem ne igrajo več nobene druge vloge od tiste, da služi podrejanju zunanjim pravilom. Pri tem ne gre toliko za novo estetiko, temveč bolj za »stanje«, v katerem delujemo in ki ga ne (z)moremo več soustvarjati. Umetnost pač nima nobene veze z jasnostjo – ne glede na to, koliko nas slednja zanima ali se nas (ne)posredno dotika.

PRIMOŽ BEZJAK

Primož Bezjak (Maribor, 1977) je igralec, plesalec, performer in diplomant AGRFT. V gledališkem prostoru je navzoč od leta 1999, ko je postal član skupine Betontanc. Od takrat je aktiven tako v okviru gledaliških institucij kot neodvisne plesne in gledališke produkcije, v mednarodnih koprodukcijah in na filmu. Od leta 2008 je stalni član Slovenskega mladinskega gledališča in od leta 2010 član kolektiva Beton Ltd.

KATARINA STEGNAR

Katarina Stegnar (Ljubljana, 1976) je igralka, plesalka in performerka, diplomantka AGRFT in ena najbolj vsestranskih gledaliških ustvarjalk, ki deluje tako v okviru institucionalnih gledališč kot neodvisne produkcije. Skozi čas je razvila svojevrstno uprizoritveno polje, v katerem raziskuje načine scenske predstavitve in problematizira tako lastno ustvarjalnost kot medij, v katerem se izraža. Od leta 1999 je stalna članica skupine Betontanc, od leta 2004 skupine Via Negativa in od 2010 članica kolektiva Beton Ltd.

BRANKO JORDAN

Branko Jordan (Novo mesto, 1977) je performer in igralec, diplomant AGRFT, ki se je po končanem študiju izobraževal na Mednarodni šoli za gledališko antropologijo. Je nekdanji član SLG Celje, PG Kranj, in SNG Drama Ljubljana in SNG Maribor. Od leta 2020 pa je član Mestnega gledališča ljubljanskega. Od leta 2000 je član skupine skupine Betontanc, od leta 2010 kolektiva Beton Ltd., poleg tega sodeluje tudi v drugih gledaliških projektih, mednarodnih koprodukcijah, na filmu in radiu.  Od leta 2018 je profesor za področje dramske igre in umetniške besede na AGRFT.