Hoppla, wir leben. izgubljena gesta lastnega odstopa

Predstavnina Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa je sklepno dejanje nemškega cikla kolektiva Beton Ltd., ki vsebinsko zaokrožuje predstavi Ich kann nicht anders (2016), Große Erwartungen I Velika pričakovanja (2018) in glasbeno-uprizoritveni hibridni projekt Mahlzeit (2019).
Vsebinsko se predstavnina nanaša na vprašanje, kaj se v družbi dogaja, da se nihče več ne poslužuje geste odstopa, pa tudi na vprašanje odstopa performerja v poziciji do publike, odstopa od ustaljenega proizvajanja gledališke umetnosti ob radikalnem preverjanju lastnega modela kolektivnosti, razširjene avtonomije in nehierarhičnosti.

V subverzivni poziciji, da živimo, medtem ko vendarle ne živimo, Beton Ltd. ne pristaja na nobeno doslej ugotovljeno ali izbojevano gledališko formo (določene forme uspavajo določene vsebine), ampak smo se tokrat oprijeli redukcije kot osnovnega umetniškega principa, ki je povzročil nastanek predstavnine, kot delo definiramo sami.

V izogib napačnim interpretacijam, v primeru Hoppla, wir leben ne gre za opustelo ali bodočo scenografijo, temveč za formo, ki je bližje instalaciji, svojo gledališko napetost pa gradi skozi osebne interpretacije članov kolektiva v odstopu. Tako so člani kolektiva na 29-urnem neprekinjenem dogodku (odprtje v soboto 25. 9. 2021 ob 17h – zaprtje v nedeljo 26. 9. 2021 ob 22h) prestavnino varovali, skupaj obedovali in izvajali vodene oglede.

Dodatne informacije

Premiera – otvoritev predstavnine:
25. do 26. september 2021, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Prihajajoče predstavitve:

Pretekle predstave:

13. do 15. maj 2022, v okviru Nemškega cikla, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

kolofon

  • Koncept in izvedba: Beton Ltd. (Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Branko Jordan, Toni Soprano, Meneglejte 0045)
  • Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič
  • Izvršna producentka: Maja Vižin
  • Tehnični direktor: Andrej Petrovčič
  • Stiki z javnostjo: Tamara Bračič Vidmar
  • Produkcija: Bunker, Ljubljana

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Evropska Unija – program Ustvarjalna Evropa, Kultura, Create to Connect -> Create to Impact, Elektro Ljubljana

Za pomoč pri razvoju in izvedbi predstavnine se zahvaljujemo Zdravku Duši, Saksofonskemu kvintetu Glasbene šole Vič – Rudnik v sestavi: Vita Pukl, Mila Bezjak, Jakob Jamšek, Špela Smrtnik in Marko Jan Vukajlović; Petri Horvat, Janezu Weissu, Sari Oškeri, Igorju Remeti, Mojci Jug in Kristini Sever.

Foto: Nada Žgank

VODENI OGLEDI

25. – 26. september 2021:
Branko Jordan: Nemški cikel kolektiva Beton Ltd.
Toni Soprano Meneglejte: Brez naslova
0045: Kdaj sem postal del kolektiva Beton Ltd.
Katarina Stegnar: Za korak preveč teatra
Primož Bezjak: Gesta odstopa

13. – 15. maj 2022 – v okviru NEMŠKEGA CIKLA:
Petek, 13. maj, ob 19.00 – Andreja Kopač
Sobota, 14. maj, ob 18.00 – Lea Kukovičič
Sobota, 14. maj, ob 19.00 – Počemučka
Nedelja, 15. maj, ob 11.00 – Petra Varl
Nedelja, 15. maj, ob 18.00 – Tjaša Pureber
Nedelja, 15. maj, ob 19.00 – Jure Novak