Tery Žeželj: Mnogovrstne pokrajine: 1. poglavje

Mnogovrstne pokrajine: 1. poglavje: OPAZOVANJE

»Odvadili smo se poleg pogovorov s človeškimi sogovorniki zaznavati svet tudi z lastnimi opazovanji (Matthews 2018). Antropocen je klic, ki nas poziva k ponovnemu odkritju opazovalne, analitične pozornosti za prepleteno človeško in nečloveško zgodovino.« (Tsing, A. L., Mathews, A. S., & Bubandt, N., 2019. Patchy Anthropocene: Landscape Structure, Multispecies History, and the Retooling of Anthropology: An Introduction to Supplement 20, str. 188)

Več o projektu

Prvi dogodek Mnogovrstnih pokrajin bo bralna skupina, kjer se bomo ob skupnem branju besedil pogovarjali o pomembnosti opazovanja (ne le s pogledom) in »krajinske pismenosti« za naše odnose z različnimi agenti, med katerimi vznika pokrajina.

Branje pokrajine je portal za zbiranje različnih praks in pristopov k gledanju in opisovanju majhnega delčka pokrajine v parku Tivoli. Pokrajinska pismenost in raziskovanje različnih načinov za opazovanje in branje pokrajine sta namreč osrednji temi prvega poglavja Mnogovrstnih pokrajin, zato sta se s prvim dnevom pomladi odprli instalacija v Stari mestni elektrarni in pa spletna stran Branje pokrajine, kjer bomo zbirali in objavljali zbrane zapise.

Vsaka dva tedna bomo nekoga povabili, da obišče delček v Tivoliju in ga popiše ter priloži fotografijo opazovane pokrajine. Portal je odprt za vse, zato vas vljudno vabimo, da svoje opise markiranega dela pokrajine parka Tivoli pošljete na naslov mnogovrstne.pokrajine@bunker.si. V primeru, da želite, da vaš zapis ostane anonimen, nam to sporočite.

Ob bralnem druženju bo v nedeljo tudi odprtje instalacije, vabila k opazovanju in iskanju načinov soobstajanja z raznolikimi časovnostmi odnosov.

Vstop je prost.
Več informacij: info@bunker.si

Avtorica: Tery Žeželj
Producentka: Maja Vižin
Produkcija: Bunker, Ljubljana
S pomočjo: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, Evropska skupnost – program Ustvarjalna Evropa, Kultura, ACT – Art, Climate, Transition

Datum

20. 03. 2022
Expired!

Čas

16:00
Kategorija