Nemški cikel – BETON LTD.: MAHLZEIT

Glasbeno družabni dogodek

Obvestilo o spremembi:
Na žalost moramo sporočiti, da je kljub naporom višja sila preprečila izvedbo koncerta v živo in v taki obliki, kot je bil ljubljanskemu občinstvu ponujen na ogled zgolj dvakrat, saj je v projekt usodno posegla pandemija covid-19. Kljub temu za petek zvečer pripravljamo nadomestni dogodek, v okviru katerega bo mogoče prisluhniti sountracku Beton Ltd. Mahlzeit, kot smo ga ujeli na LP plošči, hkrati pa bo dogodek priložnost za srečanje, malico, za pravi mahlzeit. Zato kljub temu vabljeni!

Glasbeno performativni dogodek Mahlzeit je nastal iz želje po odmiku iz luči, želje v večji meri prepustiti oder sodelavcem kolektiva Beton Ltd., ki so redno skrbeli za zvočno podobo predstav. Izhodišče je predstavljala glasba dueta Dead Tongues (Jure Vlahovič, Janez Weiss), vendar je Mahlzeit posegel širše. Novo zasedbo so sklenili Maksim Špelko (bobni), Marko Brdnik (klaviature) in Janez Weiss (kitara), in skupaj oblikovali ter spisali novo glasbo. Že obstoječi komadi, soundtracki predstav, so dobili povsem novo in še bogatejšo glasbeno podobo, ob tem pa je nastalo še nekaj povsem novih vokalnih in inštrumentalih kompozicij. Dogodek Mahlzeit je izhajal tudi iz želje oziroma potrebe po premoru, pavzi, malici. Potrebe po večeru, polnemu hrane, pijače in dobre muzike. Potrebe po začasni prekinitvi dela, večletne kontinuitete in premisleku. Nastal je dogodek, pogostitev publike s hrano, pijačo in muziko, pa tudi album, ponujen publiki v obliki vinilnih plošč ali digitalnega zapisa.

V trenutku nastanka oziroma predstavitve je bila plošča Mahlzeit tako nesluteni povezovalni moment preteklosti in prihodnosti, o kateri še nismo vedeli, da prihaja. Most med prepoznavnimi melodijami predstav Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, Ich kann nicht anders, Groβe Erwartungen|Velika pričakovanja in predstavnino Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa.

Ne le s svojim zadnjim komadom, katerega naslov je kasneje postal naslov predstavnine, temveč tudi s svojo gesto avtorskega umika performerjev glasbenikom. Mahlzeit označuje začetek preloma v ustvarjanju kolektiva Beton Ltd. Kljub temu pa album vsebuje značilne vsebinske poteze, kakršne prepoznamo v vseh njihovih delih – kritično recepcijo družbene realnosti in izjavljanje s sebi lastnih pozicij.

»Mahlzeit je torej bistveno zvok tekoče dobe, spremenljivih identitet, življenjskih naracij in usmeritev, kjer posameznika ni mogoče preprosto zagrabiti, temveč se spolzek vedno znova izmuzne oprijemu in se pojavlja na različne načine, enkrat pred našim obličjem, drugič za hrbtom …« – Muanis Sinanović, SIGIC

Za študente: 5€ – za vse predstave Nemškega cikla, ob predhodni rezervaciji na info@bunker.si.

NAKUP VSTOPNIC

Obisk dogodka je mogoč tudi v okviru abonmaja Transferzala.

Koncept in izvedba: BETON Ltd. MAHLZEIT
Katarina Stegnar,
Branko Jordan,
Primož Bezjak,
Jure Vlahovič,
Janez Weiss,
Marko Brdnik,
Maksim Špelko,
Toni Soprano Meneglejte,
004
Maja Vižin

Produkcija:
Bunker, Ljubljana
Premiera: 19. 12. 2019

Foto: Nada Žgank

Datum

13. 05. 2022
Expired!

Čas

21:00 - 22:00

Vstopnina

Vstop prost

Spletni nakup kart

PROGRAM NEMŠKEGA CIKLA

Lokacija

Stara mestna elektrarna