Ko moški jočejo, se svet ustavi, simpozij

Ko moški jočejo, se svet ustavi je srečanje, ki se spogleduje s formatom performansa. Simpozij so zasnovale umetnice, zato bo sodobno pojmovanje simpozija kot znanstvene izmenjave znanj prepleteno s starogrškim odmevom formata simpozija in umetniškim preobratom v nekaj navidezno neurejenega (celo kaotičnega). Med razpravo bo armada žensk stregla pijačo in skrbela za udobje občinstva, da bodo lahko povabljeni gostje in občinstvo razmišljali, pili, govorili in (upamo) jokali.

Na simpozij Ko moški jočejo, se svet ustavi smo organizatorke povabile moške govorce, da »bi pomagali ženskam pomagati moškim premagati patriarhat« – sistem, ki moškim koristi in jih zatira hkrati. Povabljeni govorci bodo začeli zbirati znanje o patriarhalnem sistemu, zgrajenem okoli spola, starosti in moči. S pridobljenim znanjem bomo lahko začeli z mapiranjem težav, ki jih patriarhat povzroča moškim. Osrednji govorec, Federico Campagna, bo simpozij odprl s predavanjem o mitoloških vidikih patriarhata. V nadaljevanju simpozija bo razprava namenjena povabljenim govorcem, s katerimi bo moderatorka, kuratorka Eva Neklyaeva, govorila o specifičnih situacijah, ki so se jim zgodile in v katerih so občutili patriarhalne privilegije in/ali zatiranje.

Proizvodnja znanja se ne dogaja samo v zaprtih, zvočno izoliranih in sterilnih okoljih. Včasih se moramo jokati in se smejati, lagati in govoriti resnico, da bi spoznali očitno. Včasih moramo gledati skozi solze, da bi jasno videli.

*
17.30
RDEČA PREPROGA: Prevzem vstopnic in pijača dobrodošlice

18.00–18.15
POZDRAVNE BESEDE: Dobrodošlica Alme R. Selimović, direktorice Bunkerja
Uvodna beseda Eve Neklyaeve, moderatorke simpozija, in Sodje Lotker, dramaturginje simpozija

18.15-19.00
PREDAVANJE (po spletu): Federico Campagna, filozof

19.00–20.45
RAZPRAVA z Julianom Hetzlom, Primožem Bezjakom, Juanom Carlosom Martelom Bayodom in občinstvom, moderira Eva Neklyaeva

20.45–21.00
ZAKLJUČKI: Ana Pavlič, direktorica Inštituta za enakost spolov

govorci

Julian Hetzel

Julian Hetzel (1981) je rojen v Schwarzwaldu (Nemčija) in trenutno živi v Amsterdamu (Nizozemska). Deluje kot gledališki ustvarjalec, vizualni umetnik in glasbenik. Ustvarja predstave za gledališča in galerije s politično razsežnostjo in dokumentarnim pristopom.

Primož Bezjak

Primož Bezjak (1977) je rojen v Mariboru in trenutno živi v Ljubljani. Deluje kot profesionalni igralec v institucionalnem gledališču, ki sodeluje z različnimi estetikami in gledališkimi režiserji. Vzporedno deluje tudi kot umetnik (performer in koreograf) v samostojnih projektih.

Juan Carlos Martel Bayod

Juan Carlos Martel Bayod (1976) je rojen in živi v Barceloni (Španija). Dela kot gledališki režiser in je direktor Fundació Teatre Lliure – Teatre Públic de Barcelona, gledališča, ki uprizarja dela lokalnih umetnikov in predstavlja pomembna mednarodna dela.

Federico Campagna

Glavni govorec
Federico Campagna je italijanski filozof, ki živi v Londonu (Velika Britanija). Je avtor knjig Prophetic Culture (Bloomsbury, 2021), Technic and Magic (Bloomsbury, 2018) in The Last Night (Zero, 2013). Je Frances Yates štipendist na Warburg Institute v Londonu in kritiški sodelavec na Royal Academy Schools v Londonu.

Eva Neklyaeva

Moderatorka
Eva Neklyaeva je kustosinja, ki trenutno živi in deluje v Milanu (Italija). Ukvarja se z vprašanji svobode in svojo prakso osredotoča na raziskovanje teme svobode v umetnosti in spolnosti. Trenutno sokurira Samara Editions – predstave po pošti. Deluje tudi kot umetniška svetovalka gledališkega festivala SPIELART v Münchnu in poučuje kuratorstvo na področju uprizoritvenih umetnosti na univerzi IUAV v Benetkah.

Ana Pavlič

Zaključki
Ana Pavlič je programska direktorica, raziskovalka in kolumnistka Inštituta za preučevanje enakosti spolov – IPES, v sklopu katerega se trenutno ukvarja z enakostjo spolov na podeželju. S svojim delom opozarja na normaliziranje seksizma in nasilja nad ženskami v naši družbi ter poudarja družbeno pogojenost normalnosti in naravnosti.

SODJA ZUPANC LOTKER

Dramaturginja
AMgA. et MgA. Dr. Sodja ZUPANC-LOTKER je vodja mednarodnega magistrskega študija režije snovalnega in predmetnega gledališča na Praški akademiji uprizoritvenih umetnosti (DAMU), kjer tudi poučuje snovalno dramaturgijo. Po končanem magistrskem študiju režije in dramaturgije na DAMU v Pragi je doktorirala na Univerzi na Dunaju, ZHdK University of Arts Zürich in Praški akademiji uprizoritvenih umetnosti. Deluje kot dramaturginja pri neodvisnih gledaliških, plesnih in razstavnih projektih (Cristina Maldonado, Ahilan Ratnamohan, Julian Hetzel, Jan Mocek, Farm in the Cave, Lotte van den Berg, TAAT, Kristýna Lhotáková, Petra Tejnorová, Wojtek Ziemilski, Kunsthalle). Bila je umetniška vodja Praškega kvadrienala 2008 – 2015. Bila je ena glavnih raziskovalk v umetniških raziskavah agencije Costume Agency na KHiO Oslo 2018-21. Predavala in izvajala je delavnice na Univerzi Columbia, School of Drama Yale, Royal Central School of Speech and Drama, Reykjavik Arts Academy, Norwegian Theatre Academy, HKU Utrecht, Kiasma Helsinki ter na številnih festivalih in simpozijih. Od leta 2014 je v uredništvu revije Theatre and Performance Design Journal in v uredniškem odboru Performance Research Journal, oba izdaja Routledge.

kolofon

 • Koncept: Lea Kukovičič, Sodja Lotker
 • Glavni govorec: Federico Campagna
 • Moderatorka: Eva Neklyaeva
 • Govorci: Julian Hetzel, Primož Bezjak, Juan Carlos Martel Bayod
 • Zaključki: Ana Pavlič
 • Glas: Blaž Andrejka, Žiga Jan Krese, Luka Grižonič, Tadej Premužič
 • Režija: Lea Kukovičič
 • Dramaturgija: Sodja Lotker
 • Scenografija, oblikovanje svetlobe, vizualije: Toni Soprano Meneglejte
 • Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič
 • Tehnični direktor: Andrej Petrovčič
 • Tehniki: Igor Remeta, Duško Pušica, Manca Vukelič, Vid Starman
 • Producentke: Alma R. Selimović, Ajda Koloini, Špela Kopitar
 • Odnosi z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar, Klara Drnovšek Solina
 • Gostoljubje: Ajda Koloini
 • Asistentka scenografinje: Monika Pocrnjić
 • Skupaj z: Tanja Radež, Mojca Jug, Ema Levec, Klara Hawlina, Marina Vitković, Neža Dvorščak, Sofiia Rypalenko
 • Produkcija: Bunker, Ljubljana
 • Koprodukcija: Prešernovo gledališče Kranj
 • V sodelovanju z: Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, 53. Teden slovenske drame
 • S podporo: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Kranj
 • Sponzorstvo: Tektonik, Foculus

Dodatne informacije

Premiera:
3. 3. 2023, Ko moški jočejo, se svet ustavi, simpozij, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

trilogija