Valentina Medda: POSLEDNJE OBJOKOVANJE

glasbeni performans
(Italija, Slovenija)

Poslednje objokovanje raziskuje tradicionalne sredozemske prakse žalovanja, ki so močno prepletene s petjem. Izhodišče so bile sardinske pesmi in obredi žalovanja za umrlimi, vendar projekt obravnava širši prostor Sredozemlja, ki je prepleten s suspenzom, čakanjem in minevanjem, kakršno zarisujejo mnoge migracije in diaspore. Ustvarjanje je bilo prepleteno s prisotnostjo morja kot prostorom recepcije in odlaganja teles, a tudi kot samostojne entitete, vpete v mnoga življenja in njihovo minevanje. V Ljubljani bo vlogo vodne entitete, ki glasovom žalostink ponuja ozadje, prevzela reka. Začutili bomo temno prisotnost žensk, ki prebadajo obzorje, zvočno krajino bo tkalo abstraktno žalovanje, prepleteno z zvoki okolja.

Sodelovanje z lokalnim okoljem, ki ga tvorijo bodisi žive akterke bodisi anorganska narava ali predmeti, je ena od značilnosti ustvarjalne prakse Valentine Medda, ki izhaja iz vizualne umetnosti. Njena poetika je zaznamovana z raziskovanjem ženskih izkušenj, njihovega znanja in praks skrbi.
Poslednje objokovanje je nastalo v koprodukciji med Sardegna Teatro, rezidenčnim centrom L’Arboreto – Teatro Dimora ter Bunkerjem, pod okriljem mreže Stronger Peripheries: A Southern Coalition.

20 minut

Režija: Valentina Medda
Koreografija: Valentina Medda
Dramaturgija: Maria Paola Zedda
Performerke: Špela Adam, Nataša Bojanić, Ksenija Brandstätter, Mojca Cej, Alenka Dereani, Romana Humar, Marja Kovanda, Majda Lekše, Špela Majcen, Maja Modrijan, Paulina Pia Rogač, Liza Šimenc, Vesna Škreblin, Lenka Trdina, Manuela Manca, Carla Orrù, Lucia Paulis
Vokalna trenerka: Claudia Ciceroni
Glasba: Claudia Ciceroni in Alessandro Olla
Kostumografija: Filippo Grandulli
Izdelava kostumov: La Matrioska – laboratorio tessile creativo e sociale
Zvočni tehnik: Jure Vlahovič
Tehnična pomoč: Martin Lovšin, Grega Mohorčič
Lokalna producentka: Špela Kopitar
Koprodukcija: Sardegna Teatro, Bunker, Ljubljana, L’Arboreto – Teatro Dimora
S podporo: Evropska unija – program Ustvarjalna Evropa: Kultura, Stronger Peripheries: A Southern Coalition, Italian Council (2022), Direzione Generale Creatività Contemporanea, Ministero della Cultura, Ministrstvo za kulture RS, Mestna občina Ljubljana

Foto: Laura Farneti

 

Datum

25. 08. 2023
Expired!

Čas

6:00 - 6:30

Vstopnina

1 €
Kategorija