Stronger Peripheries: Southern Coalition v Ljubljani

V Stari elektrarni med 7. in 11. februarjem gostimo mrežo Stronger Peripheries: Southern Coalition (Močnejše periferije: Južno partnerstvo), katere partner je tudi zavod Bunker.

V oktobru 2021 smo v okviru Stronger Peripheries odprli javni razpis za mednarodno koprodukcijo umetniškega dela umetnice ali umetnika na temo Delo in sreča. Razpis je bil namenjen sodobnim uprizoritvenim umetnicam in umetnikom, ki bivajo v Sloveniji in delujejo v polju plesa, gledališča, sodobnega cirkusa, performansa, uprizoritev v javnem prostoru, site specific predstav in transdisciplinarno. Na razpis se je prijavilo 18 umetnic in umetnikov, partnerji Stronger Peripheries so na podlagi prijav za koprodukcijo izbrali slovensko umetnico Nejo Tomšič. Veseli smo, da bomo njeni producenti!

Neja Tomšič (1982) je vizualna umetnica, pesnica in pisateljica, katere interdisciplinarna praksa združuje risbo, fotografijo, poezijo in performans. Z odkrivanjem spregledanih in pogosto prikritih zgodb iz zgodovine je njena strast ponovno premisliti prevladujoče zgodovinske pripovedi, raziskati posebnosti in ustvariti situacije, v katerih se lahko oblikuje nova razumevanja sedanjosti. Zgodovine se loteva kot zemljevida izhodišč in povezav. Performativni elementi v njenih projektih raziskujejo možne projekcije zgodovine v subjektivno sedanjost posameznih obiskovalcev. Neja deluje tudi kot kustosinja ter soustanoviteljica MoTA (Museum of Transitory Art) in je članica Nonument Group, umetniškega kolektiva, ki preslikava, arhivira in posega v pozabljene, zapuščene ali porušene spomenike, javne prostore in zgradbe 20. stoletja, ki so doživeli spremembo pomena.

Novo umetniško delo Neje Tomšič bo nastajalo v koprodukciji med zavodom Bunker, CCC – Kulturnim Centrom Cluj (Romunija) in L’arboreto – Teatro Dimora (Italija). V okviru koprodukcije je Neja vabljena na štiri 15-dnevne raziskovalne in ustvarjalne rezidence med marcem in avgustom 2022, nato pa bo svoje delo premierno predstavila avgusta na 25. festivalu Mladi levi 2022 v Ljubljani ter oktobra v mestu Cluj-Napoca v Romuniji.

Od 7. do 11. februarja, pa v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana na Delavnici Tandem 1: Delo in sreča gostimo partnerje iz vseh štirinajstih partnerskih organizacij iz desetih držav (več o Stronger Peripheries: Southern Coalition). Program Delavnice je zastavljen kot predstavitev teme ter različnih slovenskih umetnic in umetnikov, ki so se uvrstili v ožji izbor in so se partnerjem zdeli zelo zanimivi za potencialna sodelovanja (a je bilo mesto za koprodukcijo le eno). Med njimi predstavljamo Tomaža Groma, Loupa Abramovicija, Niko Švab z nagrajenim dramskim besedilom Delo in deklica I-V: Drame tlačank, Klemna Kovačiča in kolektiv Počemučka s predstavo Under Construction, umetnika Inana Du Swamija in ekipo s predstavo En K te gleda, vizualnega umetnika Name: ter seveda Nejo Tomšič, ki se bo predstavila s performativnim esejem Čaj za pet: Opijske ladje, skupaj s kolegi pa bo predstavila tudi delo skupine Nonument.
Za mednarodne partnerje smo pripravili tudi Gledališko turo o zgodovini gledališča v Ljubljani, ki je nastala v sodelovanju med zavodom Bunker in Gregorjem Bulcem – Urbana Vrana, predstavili bomo Cukrarno, zgodovino Stare elektrarne, pripravljamo pa tudi okroglo mizo o kontekstu delovanja sodobnih uprizoritvenih umetnosti pri nas, na kateri bodo sodelovali Katarina Stegnar (igralka in avtorica, Beton Ltd., Slovensko mladinsko gledališče), Inga Remeta (Gledališče Glej), Alja Lobnik (zavod Maska), Maja Delak (Emanat) in Rok Vevar (teoretik in esejist).

Več informacij: info@bunker.si

Portret Neje Tomšič, foto: Katja Goljat

Datum

07. - 11. 02. 2022
Expired!

Čas

All Day

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija