Siniša Labrović: OBRAZI EVROPE

Papirnate vrečke z obrazi ikon bodo na voljo uro pred dogodkom na blagajnah festivalskih prizorišč.

Prihodnost Evropske unije je v začetku leta 2020 s predsedovanjem prevzela Hrvaška, kar je hrvaški konceptualni umetnik Siniša Labrović, trenutno živeč v Berlinu, ki v svojih delih obravnava boleče točke družbe, uporabil kot priložnost, da se spomnimo zgodovinskih korenin evropske identitete. Izbral je 22 ikoničnih osebnosti, ki so zaznamovale zgodovinsko, znanstveno, kulturno in umetniško, arhitekturno, gospodarsko, delovno in športno življenje. V paketu je zastopanih 11 moških in 11 žensk – kot metaforična številka igralcev, ki zavzemajo prostor nogometnega igrišča. Med drugimi tudi Stalin, Marie Curie, Josip Broz – Tito, Simone de Beauvoir, Cristiano Ronaldo, Twiggy in Angela Merkel. Mladi levi v sodelovanju z umetnikom dodajo dve imeni k ikonografiji Evrope: pop zvezdo filozofije Slavoja Žižka in svetovno priznano igralko slovenskih korenin – Ito Rinao. Obrazi Evrope, ki so se manifestirali v nakupovalnih vrečkah z natisnjenimi obrazi ikon, je kolektivno participatorno delo, ki obiskovalce povabi, da si nadenejo masko in podobe figur postavijo v neobičajne kontekste. Ko si nadenemo maske teh osebnosti, prevzamemo njihovo vlogo in se še bolj zavemo, da smo tudi sami ustvarjalci zgodovine, svojega življenja in tudi življenja prihodnjih generacij. Vabimo vas, da svoje izkušnje, pridobljene v situaciji z masko, delite s festivalom Mladi levi in umetnikom Sinišo Labrovićem.

Pošljite nam fotografije ali videe na info@bunker.si in pripišite vaše ime, ime maske in kraj posnetka (za pošiljanje prilog lahko uporabite wetransfer.com).
Vaše prispevke bomo z veseljem objavili na družbenih omrežjih.

Avtor: Siniša Labrović
Ilustracije: Helena Janečić
Produkcija: Domino
Obrazi Evrope so del programa Prihodnost političnega performansa, ki ga je kuriral Zvonimir Dobrović.

Projekt je del programa »K odprti, pravični in trajnostni Evropi v svetu – Projekt predsedovanja EU 2019-2021« fundacije Solidarna in projekta sodelovanja ACT, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa EU.

Foto: arhiv avtorja

S pomočjo: Create to Connect -> Create to Impact, Evropska Unija: program Ustvarjalna Evropa – Kultura

Datum

22. - 31. 08. 2020
Expired!

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija