Siniša Labrović: BESEDE

Hrvaški umetnik Siniša Labrović je izjemno luciden družbeni kritik, na Mladih levih se je predstavil že z več performansi, v katerih vedno znova s preprostimi gestami razkriva nevralgične točke sodobnih skupnosti. V Ljubljano se tokrat vrača z Besedami, intervencijo v javnem prostoru – prostoru, kjer vas najraje nagovarja in kjer se počuti kot riba v vodi.

Slovar v svojem osnovnem pomenu vsebuje skupno število besed jezika z njihovim definiranim pomenom. Ustvarjalna raba jezika pa spreminja ali krepi osnovni pomen besed, za kar sta klasični primer denimo metafora in rima. Ustvarjalna uporaba in ideološke apropriacije pomenov besed so postale način delovanja in orodje prefinjene manipulacije, tako v političnem kot ekonomskem kontekstu.

Labrović je izbral enajst besed, ki po njegovem mnenju zaznamujejo današnji čas, in jim dopisal njihove osnovne slovarske definicije. Njihovo sopostavitev in mrežo pomenov, ki jo tako tvorijo, pa na Prešernovem trgu razpira v interpretacijo, izkušnjo, morda pa tudi dejanje vsakemu mimoidočemu.

Intervencija je nastala v okviru projekta Create to Connect -> Create to Impact.

Ideja in izvedba: Siniša Labrović
Producer: Špela Kopitar

Supported by: Evropska unija – program Ustvarjalna Evropa: Kultura

Foto: Tanja Radež

Datum

25. 08. 2022
Expired!

Čas

15:30

Lokacija

Prešernov trg
Ljubljana
Kategorija