RESHAPE

Milica Ilić: RESHAPE the Arts // predstavitev projekta in pogovor s Tejo Reba
Milica Ilić je strokovnjakinja s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti in mednarodnega sodelovanja. Pri francoskem nacionalnem uradu za promocijo uprizoritvenih umetnosti ONDA je koordinatorka projekta RESHAPE. V dialogu s Tejo Reba, performerko in kuratorko, bo Milica Ilić predstavila cilje in presenetljive rezultate RESHAPE-a, sodelovalnega in raziskovalnega procesa, v okviru katerega od spodaj navzgor nastajajo nova orodja za prehod na alternativni, pravičnejši in enoten umetnostni ekosistem po vsej Evropi in južnem Sredozemlju.
Pogovoru bo sledila še praktična predstavitev enega izmed prototipov projekta RESHAPE – komplet kart za tarot.

https://reshape.network

Projekt RESHAPE sofinancira Evropska Komisija.

Martin Schick (blueFACTORY), Petr Dlouhý (Cross Attic): RESHAPE the Arts: kolektivno branje tarot kart

Na podlagi poziva mreže Reshape Network umetnikom in kulturnim delavcem, naj si zamislijo nove alternative za evropski umetnostni ekosistem, je skupina raznolikih umetnikov in kulturnih delavcev (Helga Baert, Martin Schick, Sam Trotman, Marine Thévenet, Petr Dlouhý, Heba El Cheikh, Martinka Bobrikova in Oscar de Carmen, Pau Cata, Gjorgje Jovanovik, Dominika Swiecicka ter Ingrid Vranken) dve leti raziskovala ključna vprašanja glede trans post nacionalnih umetniških praks ter razvijala strategije za modele pravičnega upravljanja.

Skupaj so ustvarili komplet kart za tarot, ki so jih zasnovali v sodelovanju z umetniki iz različnih držav evropsko-sredozemske regije. Karte so interpretirane in prirejene na podlagi kart Rider White, ob upoštevanju specifičnih vidikov bodisi trans post nacionalnih umetniških praks ali kolektivnega upravljanja, skupaj pa sestavljajo popolno veliko arkano z 22 kartami.
Proces kolektivnega branja kart sodelujočim omogoča, da se pogovarjajo o lastnih in kolektivnih idejah in jih sooblikujejo, obenem pa omogoča različne interpretacije in mnenja – s čimer se vzpostavljajo pogovor in dejanja, ki spodbujajo igrivost, odpirajo razširjene resničnosti, spodbujajo odzive z drugih zornih kotov ter presegajo eno samo (navidezno) pozicijo vednosti.

Dva »Reshaperja« – Martin Schick in Petr Dlouhý – bosta moderirala kolektivno branje tarot kart ter zainteresiranim skupinam in posameznikom nudila tudi individualna branja kart.
Martin Schick deluje kot umetnik na področju kulturnega menedžmenta. Za javno-zasebni inovacijski center blueFACTORY razvija kulturni koncept, ki ga je navdihnila družbena permakultura. S projektom TRNSTN sodeluje pri vzpostavljanju medsektorske organizacije z dinamičnim modelom upravljanja, ki temelji na modelu holakracije.
Petr Dlouhý je samostojni kurator na področju uprizoritvenih umetnosti, raziskovalec ter ustanovitelj umetniškega in rezidenčnega prostora Cross Attic in interdisciplinarnih serij Y v produkciji praškega gledališča X10. Njegovo delo lahko razumemo kot medsebojno povezano sfero, v kateri posamezne aktivnosti vzpostavljajo nove mreže podpore, nepričakovanih odnosov, vzajemne skrbi in varnih okolij tako za umetniško in institucionalno delo.

Projekt RESHAPE sofinancira Evropska Komisija.

Datum

31. 05. 2021
Expired!

Čas

17:00 - 19:30

Lokacija

Stara mestna elektrarna