Poiesis sebstva – Vijuganje: Praksa hoje (od točke A do B)

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI! V SKLADU S POGOJI ZA OBISK KULTURNIH PRIREDITEV JE ZA OBISK DOGODKA V VELJAVI POGOJ PCT

Snježana Premuš in Rok Vevar: Poíesis sebstva – Vijuganje

Želja in Vijuga. Ali pot spreminja željo?
Vijuga kot eksistencialni prostor, kjer se lahko sproducirajo želje, potrebe, ideje, pot k sebi, z drugim in še več …
Poíesis sebstva je projekt, ki razpira umetniško delo kot proces in omogoča aktivno vključevanje gledalcev v doživljanje, ki se odpre na celo telo in ne samo na pogled.
Poíesis sebstva se odpove težnji po določenem plesnem stilu, ki se običajno nanaša na vprašanje identitet plesa (Kaj je določen ples?), saj ga zanima predvsem, kaj lahko ples ali telo naredi ter na kakšen način lahko to naredi.

V tem smislu se koreografska plesna kompozicija sreča s senzorialno telesno kompozicijo (iz česa je naše telo in njegovo gibanje) in nenazadnje s socialno kompozicijo, saj občinstvo v izkušnji poveže na drugačen način kot klasični formati (ples – gledališče). Idejo, ki jo preigrava na odru med sprehodom, tokrat razširja v urbani prostor.
Iskanje različnih oblik dokumentiranja in performativnih akcij je postala namreč tema, ki neposredno vznika iz takšnega načina dela. V ospredje postavlja skrito kontinuiteto koreografskega dela kot prakticiranja ter pomen razkrivanja nezaznavnih telesnih procesov s sodelujočimi umetniki in z gledalci.

Dogodki:
30. 9. 2021 ob 16. uri: Praksa hoje (od točke A do B)
1. 10. 2021 ob 16. uri: Praksa hoje (od točke A do B)
1. 10. 2021 ob 18. uri: predstavitev knjige Poíesis sebstva

Participacija na praksi hoje: 5 €
Predstavitev knjige: prost vstop

Odrska postavitev Poíesis sebstva je bila leta 2016 uvrščena med najboljše predstave po oceni strokovnjakov Dnevnika in je doživela več kot dvajset ponovitev. Leta 2017 je avtorica za predstavo v sklopu Fizičnih manifestacij prejela nagrado Ksenije Hribar.
Leta 2018 je bila v sodelovanju z NDA Slovenija predstavljena v obliki dokumentarne razstave Telo kot arhiv v MSUM / Prepih. Leta 2020 je izšla publikacija Poiesis sebstva / plesno – fenomenološko čtivo in vadbenik.

V letu 2021 nadaljujemo s hojo kot prakso: načinom, na katerega skupaj z drugimi organiziramo telesne izkušnje (kolekcija misli, občutenj, zaznav, odzivov), ki jih določeno utelešenje, prostor sproducira.

Umetniška vodja: Snježana Premuš
Soustvarjalci: Snježana Premuš in Rok Vevar v sodelovanju z Barbaro Kukovec, Barbaro Kanc, Lizo Šimenc, Uršo Rupnik, Anjo Mejač, Alenko Herman, Bojano Mišić, Mašo Radhi Buh, Barbaro Kukovec, Katjo Kosi, Petjo Horvat
Fotografija: Marcandrea
Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana
Koprodukcija: Bunker
Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana.

Datum

30. 09. 2021
Expired!

Čas

16:00

Vstopnina

5.00€

Lokacija

Stara mestna elektrarna