Pichet Klunchun- NIJINSKY SIAM

Pichet Klunchun se je pred nekaj leti na Mladih levih že predstavil v zanimivem duetu z Jerômom Belom, letos pa se na festival vrača z dvema predstavama – Nijinsky Siam in I am a Demon.

V predstavi Nijinsky Siam Pichet Klunchun razkriva razumevanje in interpretacijo tajskega tradicionalnega plesa, kot ga je v kultni solo predstavi pred 100 leti upodobil slavni baletni plesalec iz skupine Ballet Russes, Vaslav Nijinsky. V tistem obdobju je v različnih zvrsteh umetnosti, od likovnih, do odrskih, vladalo izjemno zanimanje za tajsko kulturo, ki se je razvilo v pravo umetniško gibanje, imenovano ‘orientalizem’.

Pichet je v solu Nijinskega odkril zanimivo fascinacijo nad svojo kulturno dediščino in skozi predelavo njegove predstave tudi sam odkril nove razsežnosti tajskega plesa. V predstavo Nijinsky Siam Pichet poetično vpleta velike tradicionalne lutke Nana Yai in se poigrava s tajsko igro senc, ozadje pa zapolnjuje z glasbo iz originalne predstave Nijinskega, Danse Siamoise.

Priznani plesalec sodobnega in mojster tajskega klasičnega plesa Pichet Klunchun se v svojih predstavah pogosto ukvarja s povezovanjem tradicionalnega in sodobnega, iskreno ga zanima razkrivanje lastne kulturne dediščine in prenašanje tradicionalnih praks v polje sodobnega umetniškega diskurza. Pichet Klunchun je za svoja dela med drugimi priznanji prejel tudi nagrado Princess Margriet Routes Award Evropske kulturne fundacije s posebnim priznanjem za dosežke na področju medkulturnega dialoga in razumevanja.

Koreograf, umetniški direktor, scenograf: Pichet Klunchun
Oblikovalec svetlobe: Jirach, Eaimsa-Ard
Plesalci: Sunon Wachirawarakarn, Padung Jumpan, Pichet Klunchun
Producent: Tang Fu Kuen
Menedžer: Sojirat Singholka
Pesem: Christian Sinding
Zgodovinska preiskovalca produkcije: Sylvie Dancre, Philippe de Lustrac
Nijinsky Siam je soprodukcija med Festivalom umetnosti v Singapurju in Theater der Welt 2010, podpirata ga pa Zürcher Theater Spektakel ter Noorderzon, Grand Theatre Groningen.

Cena vstopnic: 10 € (7 €- dijaki, študenti, upokojenci)
Vstopnice so na voljo eno uro pred predstavo na kraju dogodka.

Datum

26. 08. 2010
Expired!

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija