Opstaele / Ensemble Leporello- NUIT ARABE

Dirk Opstaele je izjemen pripovedovalec. Je igralec, režiser in koreograf, ki režira in igra tako avtorske predstave skupine Leporello, kot tudi opere in različna gledališko glasbena dela po Evropi. Šolal se je na pariški Ecole Jacques Lecoq in bolj kot dekor in nove tehnologije ga v gledališču zanima predvsem obrt.

V njegovih delih je v ospredju nekakšna »orkestracija« med igro, gibom, ritmom, prostorom, glasom in besedo. Naj bodo na odru igralci, pevci, glasbeniki ali akrobati, vedno je v ospredju nekakšna kolektivna forma in muzikaličnost, ki je skrbno in harmonično vpeta v celoto.

Tokrat prihaja v Ljubljano s pianistko Iris de Blaere in v enem samem dolgem zamahu, brez scene, lahkotno in dramatično, kot v nekakšnem duhovitem recitalu, preigra priredbo Arabske noči Rolanda Schimmelphenninga. Arabska noč se dogaja v stanovanjskem bloku, nekje v nemškem predmestju, čisto običajnim ljudem. V neki vlažni poletni noči se prepletejo zgodbe petih protagonistov, ki med poželenjem in naključjem dosegajo nenavadne obrate. Dirk Opstaele v do najmanjše tišinice naštudiranem ritmičnem dialogu s pianistko dobesedno sam odigra celo dramo, drsi iz enega lika v drugega in ni čudno, da so belgijski gledališki kritiki letos prav to predstavo nominirali za najboljši solo sezone 2009 / 10.

Video

Predstava je v flamskem jeziku s slovenskimi in angleškimi podnapisi.

Besedilo: Roland Schimmelpfennig
Nastopata: Dirk Opstaele, Iris de Blaere (klavir)
Glasba: Frank Nuyts
Inštruktor: Peter De Graef
Produkcija: Ensemble Leporello/Hardscore
Umetniški direktor: Dirk Opstaele
Koordinacija: Joke Quaghebeur
Finance: Hendrik Stubbe
Skupino Leoporello subvencionira flamska vlada.
Slovenski prevod: Ana Radović

Datum

22. 08. 2010
Expired!

Lokacija

Mini teater
Kategorija