Nemški cikel – Beton Ltd.: HOPPLA, WIR LEBEN. IZGUBLJENA GESTA LASTNEGA ODSTOPA

Predstavnina Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa je sklepno dejanje nemškega cikla kolektiva Beton Ltd., ki vsebinsko zaokrožuje predstavi Ich kann nicht anders (2016), Große Erwartungen I Velika pričakovanja (2018) in glasbeno-uprizoritveni hibridni projekt Mahlzeit (2019).
Vsebinsko se predstavnina nanaša na vprašanje, kaj se v družbi dogaja, da se nihče več ne poslužuje geste odstopa, pa tudi na vprašanje odstopa performerja v poziciji do publike, odstopa od ustaljenega proizvajanja gledališke umetnosti ob radikalnem preverjanju lastnega modela kolektivnosti, razširjene avtonomije in nehierarhičnosti.

V subverzivni poziciji, da živimo, medtem ko vendarle ne živimo, Beton Ltd. ne pristaja na nobeno doslej ugotovljeno ali izbojevano gledališko formo (določene forme uspavajo določene vsebine), ampak smo se tokrat oprijeli redukcije kot osnovnega umetniškega principa, ki je povzročil nastanek predstavnine, kot delo definiramo sami.

V izogib napačnim interpretacijam, v primeru Hoppla, wir leben ne gre za opustelo ali bodočo scenografijo, temveč za formo, ki je bližje instalaciji, svojo gledališko napetost pa gradi skozi osebne interpretacije članov kolektiva v odstopu ter interpretacije vabljenih gostov na vodstvih po predstavnini.

PREDSTAVNINA je odprta od petka, 13. maja od 19.00 do nedelje, 15. maja, do polnoči neprekinjeno.

VODSTVA:

Petek, 13. maj, ob 19.00 – Andreja Kopač: Happy B Day
Otvoritveno vodstvo po predstavnini kolektiva Beton Ltd. Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa bo potekalo kot predstavnina izsekov iz sveže izdane knjige, podprto z bralnimi interpretacijami in pospremljeno s slalomiranjem med mislimi in občutji ob praznovanju desetega rojstnega dne kolektiva. Čas je za Besedo. Za nadaljevanje Konca. Za končevanje Začetka.
Nastopajo: Andreja Kopač, Katka Slosar, Aja Markovič in Ota Breza.

Sobota, 14. maj, ob 18.00 – Lea Kukovičič: In druge stvari, ki jih je težko poimenovati
V kolektivu Beton Ltd. obstajata dve vrsti kolektivnosti: 10 letna kolektivnost Beton Ltd. in 21-letna kolektivnost Katarine Stegnar, Primoža Bezjaka in Branka Jordana. Izgleda, kot da je 10-letna kolektivnost Betona Ltd. izgubila življenje in se je do konca izpisala. Izgleda, kot da ne obstaja več zunaj besed. Od te kolektivnosti odstopajo. V nasprotju s to je 21-letna kolektivnost Katarine Stegnar, Primoža Bezjaka in Branka Jordana besedno neartikulirana. Edini zapis, ki obstaja, je v obliki 21 naslovov efemernih vizualnih umetniških del (z letnico nastanka in opisom materialov), ki je nastal v projektu FORSALE. Vodstvo In druge stvari, ki jih je težko poimenovati, skuša skozi 21 umetniških del občutiti kolektivnost, ki je zunaj besed.

Sobota, 14. maj, ob 19.00 – Počemučka: Hoppla!
Če Beton Ltd. predstavnino postavi kot obrat iz The Artist is Present v The Artist is Presence, Počemučka nadaljuje z The Artist is Absent. Vodstvo se ukvarja z izmuzljivostjo odstopa.

Nedelja, 15. maj, ob 11.00 – Petra Varl: Tretje dejanje: Prvo dejanje zadnjič za izven
Petra Varl s kolektivom Beton Ltd. povezuje vprašanje o smislu, procesu in metodi njihove dosedanje umetniške prakse in posledično gesto opuščanja stare metode (uprizarjanja/razstavljanja) in delno nadomeščanje z drugo, pri čemer glede na njihova izhodišča potujejo drug drugemu nasproti. Namesto klasičnega vodstva po predstavnini Hoppla, wir leben nas Petra povabi v svoj prostor na svoj dogodek, s katerim pokaže svojo verzijo in njen že uprizorjen in zelo podoben razmislek o delu Beton Ltd., ki obiskovalcu pokaže pot iz druge smeri.

Nedelja, 15. maj, ob 18.00 – Tjaša Pureber: Mi smo tisti, na odstop katerih smo čakali
V času populizmov, rastočega neo-fašizma, vojne, kapitalističnega ekstraktivizma in vsesplošnega družbenega opustošenja, pozicija nevtralnega obiskovalca ne obstaja. Nevtralnost je v tem primeru zgolj sprejemanje statusa quo. Podpiranje zatiranja. V tem svetu sta zato zgolj dve možnosti: resignacija ali upor.

Nedelja, 15. maj, ob 19.00 – Jure Novak: opus caementicium
Praktični akt samozgodovinjenja.
V vodeni simulaciji ustvarjalnega procesa bo Beton ltd. ritualno izpeljal praktično dejanje samozgodovinjenja.
Vabljeni na kibiciranje in izražanje moralne podpore.

 

Vstop na predstavnino je prost, obvezne pa so rezervacije mest na vodstvih. Rezervacije: info@bunker.si

Koncept in izvedba: Beton Ltd. (Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Branko Jordan, Toni Soprano Meneglejte, 0045)
Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič
Izvršna producentka: Maja Vižin
Tehnični direktor: Andrej Petrovčič
Stiki z javnostjo: Tamara Bračič Vidmar
Produkcija: Bunker, Ljubljana
Premiera: 25. 9. 2021

Foto: Marijo Zupanov

Datum

13. - 15. 05. 2022
Expired!

Vstopnina

Vstop prost

Spletni nakup kart

PROGRAM NEMŠKEGA CIKLA

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija