Jos Houben- THE ART OF LAUGHTER

Belgijski režiser in igralec Jos Houben je soustanovitelj znamenitega Teatra Complicite, s katerim je preigral vse svetovne odre, kasneje pa je to pot nadaljeval s svojo skupino The Right Size (za svoje delo je dobil tudi prestižno britansko nagrado Laurence Olivier).
Delal je z mnogimi velikimi režiserji, ravno pred kratkim pa je navduševal tudi v Beckettovi predstavi Fragments v režiji Petra Brooka. Po dolgoletnem vagabundstvu si je našel dom v Parizu, kjer med drugim na mednarodni gledališki šoli Écôle Jacques Lecoq poučuje igro.

V predstavi The Art of Laughter razgalja to, kar je menda v gledališču najbolj zahtevno, tj. umetnost smeha. Pa ne tistega na prvo žogo, temveč onega žlahtnega, ki se nas dotakne v vsej človeški preprostosti. In kot učijo vsi veliki mojstri, so zares smešni samo ljudje, ki znajo biti do konca samokritični, do konca širokogrudni in tudi prefrigani hkrati, kar Jos Houben nedvomno je.

V slabi uri na sebi in gledalcih preigrava in razčlenjuje vse možne vire smeha, od prvih korakov dojenčka, pokončnosti drže, ravnotežja, do načinov izgovorjave francoskih sirov a la: Caaamambert … In vse to počne preprosto, nepretenciozno, s prirojeno eleganco in kaj drugega kot – neskončno zabavno.

Video

Koncept in izvedba: Jos Houben

 

Datum

27. 08. 2010
Expired!

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija