Filip Jovanovski: TA ZGRADBA GOVORI RESNIČNO

Ta zgradba govori resnično je performativna instalacija zgodovine Skopja, postavljena v razmerje 1 : 100, ki je na Praškem kvadrienalu leta 2019 prejela prvo nagrado. Delo vizualnega umetnika in aktivista, ki preobrazi politične in družbene kategorije v umetniške prostorske slike ter se zavzema za ohranitev pomena javnosti in javnega prostora, Filipa Jovanovskega, združuje številne oblike scenografije: prostor, oder, ekspozicijo, spomin, skupnost in komunikacijo. Izbris, skrivanje ali zanemarjanje sledi kolektivnosti, solidarnosti in odgovornosti iz kolektivnega spomina lokalne zgodovine niso nič drugega kot korak k pospeševanju neoliberalnega pogleda na svet, ki privatizira in hierarhizira vse odnose v družbenem življenju. Interaktivna skulptura v treh delih ustvari več svetov, po katerih gledalci potujejo skupaj z brechtovsko pripovedovalko Kristino Lelovac, ki pripoveduje o strategijah postaranja mesta, da v njem ne ostane niti kanček sodobne miselnosti. In čeprav instalacija za podstat jemlje zgodovino Skopja, ki je v preteklih desetletjih doživelo temeljito preobrazbo, se sodobna prostorska miselnost lahko izbriše iz vsakega mesta. Ta zgradba govori resnično je lahko performativna instalacija o zgodovini mnogih mest.

Avtor: Filip Jovanovski
Kuratorka: Ivana Vaseva
Igralka: Kristina Lelovac
Producentka: Emilija Chochkova
Tehnična pomoč: Ivanco Velkov
Sodelavci pri produkciji: Kristina Lelovac, Biljana Tanurovska Kjulavkovski, Dragana Zarevska, Vlado Karaev, Andjela Petrovska, Violeta Kachakova, Slobodan Unkovski, Boris Bakal, Simona Dimkovska, Marija Gelmanovska, Jana Kastratovikj, Tome Dimitrievski, Ana Vilenica, koma.mk, Jasmina Gjorgieva, Behar Dalipi, Ana Vasileva, Aleksandar Jovanovski, Ilija Tiricovski, Gorjan Atanasov, Marko Naumovski, Sashko Poter Micevski, Aleksandar Kotevski, Stojanche Cavirovski, Vlado Dimoski, Toni Trajkovski (Constructions design dooel, Skopje), Ivanco Velkov, Membraning studio Skopje
Produkcija: Muzej na grad Skopje, Faculty for things that can’t be learned (FR~U)
S podporo: Evropska unija – Program Ustvarjalna Evropa, Kultura, ACT – Art, Climate, Transition

40 minut

Predstava je v angleščini, na voljo bo slovenski povzetek.

Informacije in rezervacije: info@bunker.si, 051 269 906.

Vstopnica za posamezen festivalski dogodek stane simbolični 1 €.
Za vse, ki imate možnost donirati več, bodo škatle za prostovoljne prispevke na vseh lokacijah. Vstopnico boste lahko plačali tudi z letošnjimi boni (BON21). Pripravili smo posebne vstopnice za 10 €, 20 €, 30 €, 40 € in 50 €. V tem primeru vas prosimo, da s seboj prinesete fotokopijo osebnega dokumenta (obe strani) in izpolnjen obrazec POTRDITEV UNOVČITVE BONA – BON21.

V skladu z veljavnimi pogoji za obisk kulturnih prireditev so v veljavi pogoji PCT.

Datum

28. 08. 2021
Expired!

Čas

21:00

Vstopnina

1.00€

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija