Ekstenzije užitka

Nina Dragičević

xx FOKUS NINA DRAGIČEVIĆ

Premiera zvočne instalacije, 90′

»Popolnoma transparentna zvočnost = sama definicija glasbe.«
–R. Barthes, How to live together

xx

Nina Dragičević se z novo zvočno instalacijo Ekstenzije užitka (2019) poglobi v zmožnosti zvočnosti ne le kot načina za izražanje užitka, pač pa kot aktivnega agenta užitka. Dve telesi v stiku skozi njuno slušno izraznost, percepcijo in mediacijo zvoka. Njuni zvočni ontologiji nato zapustita zasebno, vstopita v javno in vpleteta vas, poslušalke. Komponistka iz svoje izrecne radikalno feministične perspektive vpraša: Ali je užitek resnično romantičen, senzualen, potekajoč občutek, kot je razumljen v konvencionalnem pojmovanju? Ali pa je bolj točka raztelešenja in destrukcije v najbolj konstruktivnem smislu kot tudi nosilec neubesedljivih posledic, ki izidejo natanko iz njegove zvočnosti? Ali ni v tem oziru ključno vedeti, da je komponistka užitka ženska, morda dve ženski?

Ta kompozicija postavi v ospredje zvočnost erotičnega. Proces je cirkularen in se tako upira tradicionalnim androcentričnim naracijam. Ekstenzije užitka predlagajo užitek in njegovo razširitev ad infinitum, oboje pa zahteva opustitev absolutne individualnosti in predlaga poslušanje skozi Drugo in v njej. Še več, ta način opozarja na pomembnost poslušalčevega zavedanja o svoji poziciji v patriarhalni zvočni hierarhiji. Užitek predstavi sferi umetnosti, da bi odprla možnost poglobljene in razširjene interpretacije partikularnih zvokov znanega, a nesociabilnega. Užitek ni nikakršen občutek ali dogodek, pač pa je politično stališče; je zvočna vsenavzočnost početja, ki ni delo, anti-delo je. Natanko tisto, kar si nekrofilska, mizogina, homofobna družbena struktura prizadeva utišati in transformirati v docilnost in produktivnost.

 

Število obiskovalk_cev je omejeno, obvezne rezervacije na: pr@cityofwomen.org

Vstopnice: 10 / 7 €
V okviru programa Musica Femina
#HerSound // štiri zvočni dogodki: 15 €

Za rezervacijo festivalske karte (15 €) pišite na: info@bunker.si

Avtorica: Nina Dragičević; oblikovanje luči: Špela Škulj; zvočno svetovanje: Tomaž Grom; tehnično vodstvo: Martin Lovšin; producentki: Eva Prodan, Teja Reba; produkcija: Mesto žensk; koprodukcija: Bunker – Stara mestna elektrarna; sofinanciranje: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana. Dogodek je del evropskega projekta sodelovanja Musica Femina International. Projekt podpira Program Ustvarjalna Evropa.

Foto: Uroš Abram

Datum

05. 10. 2019
Expired!

Čas

20:30

Vstopnina

10 € / 7 €

Lokacija

Stara mestna elektrarna