Danijela Zajc: Niti

Vabljeni_e na ogled predstave sodobnega cirkusa avtorice Danijele Zajc: Niti, ki bo iz prostorov Stare mestne elektrarne – Elektro Ljubljana pretočena 09. marca 2021 ob 20:00 v okviru elektrarninega programa spletnih prenosov E+TOK / POWER STREAM!

Povezava do videa na portalu Facebook

Predstava Niti se igra s preseki žanrov performansa, fizičnega teatra, (eksperimentalnega) sodobnega cirkusa, performansa na zračni vrvi in improvizacije. Delo je osebnoizpovedno in osvetljuje pozicijo življenja v tradicionalnem patriarhalnem kmečkem okolju. Navdih za predstavo avtorica črpa iz življenja svojih babic, sester in matere, torej ženskega dela družine, ki je močen in pomemben, a je hkrati njihovo delo in doprinos k družini in kmetiji pogosto neviden ter sistemsko nepripoznan. Moški na kmetiji je praviloma »gospodar«, ženska pa »gospodinja« in »vzdrževan družinski član«. Z različnimi vlogami, ki jih ženske prevzemajo, so povezane tudi stereotipne osebnostne lastnosti: biti skrbna, prijazna, nežna, feminilna … Realnost pa predstavlja drugačne, včasih celo diametralno nasprotne podobe. Tako so lahko Niti kritika ter obenem poskus poklona, razumevanja in sprejemanja.
Osebni položaj ženske v nuklearni kmečki družini avtorica subtilno postavi v širši družbeni kontekst patriarhalne in kapitalistične družbene ureditve. Tovrstne sisteme postavlja pod vprašaj. Sistem, ki temelji na patriarhatu, tradicionalnih spolnih vlogah, nuklearni družini … Avtorica preizprašuje tudi razhajanja med sprejetimi tradicionalnimi vrednotami življenja na kmetiji in njenimi osebnimi vrednotami. Tako se ukvarja z nenehnim spreminjanjem ter preseganjem lastnih meja in zmožnosti ter fluidnostjo identitete.
Avtorica uporablja bale sena kot scenografijo in rekvizit, s katerim ustvarja odnose. Na predstavi je simbol patriarhata dekonstruiran, razkopan oziroma pokopan. Namesto tega avtorica skozi relacijo do in z vrvmi razpira drugačne možnosti (so)bivanja.

Danijela Zajc (1985), univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, je performerka, pedagoginja in producentka. Znanje o sodobnem plesu, performansu in sodobnem cirkusu že leta intenzivno pridobiva na delavnicah in izobraževanjih doma in v tujini, pri različnih svetovno znanih mentoricah_jih. Od leta 2012 se intenzivneje ukvarja s plesom in zračnimi akrobacijami na tkanini ter vrvi.

Danijela nastopa samostojno in s skupinami Fourklour (Zavod Vitkar), Feminalz (Zavod Emanat), FEM TV (KUD Mreža), Moje prav(lj)ice (KUD Transformator) in Mismo Nismo (Društvo Mismo Nismo). Njeni kratki projekti vključujejo: Rušenje Tanga (stopniščna predstava, 20′), Kvadrat (performans na zračni vrvi, glasba: Veronika Valdes, 12′), Sanje (performans na zračni vrvi, 15′), Janez Blond (MC; točka vertikalnega plesa, 6′), Plastic Fantastic (performans na zračni vrvi, 17′; performans 10’, performans 30’). Leta 2019 je naredila prvi daljši avtorski projekt z naslovom »Niti« – cirkuško miniaturko, in z njo nastopila na festivalu Klovnbuf, decembra pa je v Cirkusarni Naokrog, AT Rog predstavila Celovečerno cirkuško predstavo »Niti«. Istega leta je koreografirala skupinsko točko zračnih akrobacij zaključne produkcije MOTA v Salzburgu.
Z različnimi kolektivi in individualno je kot avtorica in so-avtorica nastopila na mnogih festivalih: Dobimo se pred ŠKUC-em, Festival Cirkobalkana, Festival Ana Mraz, Festival Ana Desetnica, Festival Rdeči Revirji, Festival Sindikat, Festival Reciklart, Festival Pisana Loka, Festival Maribor, Co-Festival, Festival Rdeče zore, Festival Padec, Festival Ana ZaRogovili in Festival Mladi Levi, če jih naštejemo le nekaj.

Idejna zasnova, koreografija, izvedba, produkcija: Danijela Zajc
Organizacija: 22. Feministični in kvirovski festival Rdeče zore
Zunanje oko in pomoč pri režiji: Tjaž Juvan in Jaka Andrej Vojevec
Glasba: Urška Preis
Idejno oblikovanje luči: Igor Remeta, Gregor Kuhar, Tjaž Juvan
Oblikovanje luči dogodka: Igor Remeta
Koprodukcija: Društvo Mismo Nismo, Zavod Bufeto, Cirkusarna NaokRog, Zavod Vitkar, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana / Zavod Bunker, KUD Mreža / Rdeče zore
Svetovanje: Kim Komljanec, Nataša Sultanov, Ana Čigon, Pia Skušek, Miha Turk.
Zahvala: Igor Remeta, Gregor Kuhar, Maj Pavček, Jelena Milohanić, Eva Zibler, Oton Korošec, Miha Turk, Društvo Mismo Nismo, Cirkusarna NaokRog, AT Rog, Kolektiv Rdeče zore
Snemalna in tehnična ekipa: Črt Trkman, Adam Mulalić, Jan Drozg
Podpora: Projekt je nastal s podporo MOL, oddelek za kulturo in MZK – delovna štipendija

Predstava bo spletno pretočena 9.3. ob 20:00 prek Facebook profila Rdečih zor.
Ogled prost

Datum

09. 03. 2021
Expired!

Čas

20:00

Lokacija

Stara mestna elektrarna