You are currently viewing 15 LET STARE MESTNE ELEKTRARNE
Stara mestna elektrarna Ljubljana, avgust 2019

15 LET STARE MESTNE ELEKTRARNE

Stara elektrarna je leta 1898 Ljubljani predstavila elektriko in za vedno spremenila izgled glavnega mesta. Po mnogih letih proizvodnje električne energije so jo zamenjale druge tovarne na obrobju mesta, Staro elektrarno pa so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja odkrili umetniki, ki so v njenih opuščenih prostorih začeli ustvarjati umetniške projekte. Po veliki prenovi, ki sta jo izvedla lastnik prostorov Elektro Ljubljana, d. d. in Ministrstvo za kulturo, je s sinergijo gospodarstva, politike in kulture nastalo eno izmed najbolj živih ljubljanskih prizorišč sodobne uprizoritvene umetnosti. Staro mestno elektrarno – Elektro Ljubljana smo slavnostno otvorili 21. avgusta 2004 s festivalom Mladi levi, letos obeležujemo njenih 15 let, v novo sezono pa vstopamo – z Mladimi levi!

Ob 15-letnici v Stari elektrarni pripravljamo nekaj novosti:

*INDUKCIJSKA ZANKA

Vgradili smo indukcijsko zanko, ki bo naglušnim omogočila boljše spremljanje predstav.

*ZID

Zid Stare elektrarne bo ob njeni 15-letnici opremila umetnica Urša Vidic. Na njem bo obeležila vse umetnice in umetnike, ki so v 15 letih ustvarjali v elektrarni. Zid pa bo nosil tudi posebno sporočilo.

*VODSTVA PO STARI ELEKTRARNI

Vodstva po prostorih prve ljubljanske elektrarne bodo prilagojena vsaki posamični skupini, ki bo za to izrazila zanimanje, predstavili pa vam bomo vseh (malo več kot) 120 let njene zgodovine, do njenega novega življenja, ko deluje kot tehniški in kulturni spomenik ter prostor žive, sodobne umetnosti.

*SPOMINSKA KNJIGA

Na festivalu Mladi levi obračamo prvi list spominske knjige, ki jo je zasnovala in oblikovala Tanja Radež. Vsi gostje in umetniki so vabljeni, da vanjo zapišejo vtise in komentarje ter prispevajo v nastajajoč spominski dokument.