ZBOR ZA PUBLIKO #5

pogovori skozi sezono 2016/2017

Že peto sezono pripravljamo pogovore o predstavah sodobne neodvisne scenske produkcije. Naše ustvarjanje je tesno povezano s temeljnimi problemi sodobnega časa. Sprašujemo se, ali ta vprašanja odpiramo na pravi način. Se ukvarjamo z relevantnimi temami? Znamo navezati stik z realnostjo, v kateri živite in ki jo s seboj prinašate na naše predstave? Kopljemo preplitvo ali pregloboko, pregrobo ali preveč neodločno? Ali z našimi uprizoritvenimi strategijami na pravi način navezujemo dialog z vami? Odziv publike je za nas, ustvarjalce in producente, izjemno pomemben in to ne glede na to ali nas hvalite ali kritizirate. Z Zborom za publiko želimo pospešiti dialog med nami in vami, med našimi ambicijami in vašimi pričakovanji, med umetnostjo in realnostjo. Naša želja je, da ustvarjalci, producenti in gledalci postanemo organsko povezana scena sodobne uprizoritvene prakse.

Zbor za publiko je serija javnih diskusij, na katerih se ustvarjalci skupaj z gledalci sodobnih scenskih umetnosti sprašujemo zakaj nas gledati. Zbor želi povezati ustvarjalce ljubljanske neodvisne scene v najelementarnejšem skupnem imenovalcu, ki konstituira smisel našega početja – to je gledalec. Na vsakem zboru bomo diskutirali o aktualnih uprizoritvah na ljubljanski neodvisni sceni in to z namenom, da formiramo prostor reflektirane diskusije in dialoga o tem, kar smo gledali, kako smo gledali in kaj smo videli. Vzpostaviti želimo odprt pretok izključno gledalskih izkušenj, mnenj, refleksij in pričakovanj. Pri tem ne gre za to, ali so te predstave vrhunske ali povprečne, ne gre za ocene in klasifikacije, ne gre za prezrte ali razvpite, gre za to, da odpremo prostor za razliko med tistim, kar smo gledali in kar smo videli – gre za našo gledalsko predstavo o predstavi.

Prvi trije:

1. Zbor za publiko v sezoni 2016/2017: 23. oktobra ob 20.00 po predstavi Vie Negative: Devetav Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana.

Refleksija: Hrup in tišina (Alenka Perpar)

2. Zbor za publiko v sezoni 2016/2017: 10. novembra ob 20.00 po predstavi Damirja Avdiča: Mefisto v Mini Teatru.

Refleksija: Mefisto (Jedrt Jež Furlan)

3. Zbor za publiko v sezoni 2016/2017: 19. novembra ob 20.00 po predstavi Beton Ltd.: Ich kann nicht anders v Športnem društvu Tabor (Tabor 13, Ljubljana).

Refleksija: Zbor za publiko ali zbliževanje tujcev (Daniel Škufca)

4. Zbor za publiko v  sezoni 2016/2017: 3. decembra ob 20.00 po predstavi Pavol Liška, Kelly Copper in EnKnapGroup : Zasledovalci sreče v Španskih borcih.

Refleksija: Od Šnopsa do Red Bulla (Alenka Perpar)

5. Zbor za publiko v  sezoni 2016/2017: 12. februarja ob 20.00 po predstavi Nine Šorak: Evolucijski zdrs v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana.

Refleksija: Evolucija in sreča

6. Zbor za publiko v  sezoni 2016/2017: 14. marca ob 20.00 po predstavi Snježane Premuš: Fizične manifestacije v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana.

Refleksija: Med telesi se manifestira misel (Jaka Smerkolj)

7. Zbor za publiko v  sezoni 2016/2017: 11. aprila ob 20.00 po predstavi Nazaj v obljubljeno deželo v Mini Teatru.

Refleksija: Izmikanje obljubljene dežele (Tery Žeželj)

8. Zbor za publiko v  sezoni 2016/2017: 21. maja ob 20.00 po predstavi IDEAL Leje Jurišić in Teje Reba v Stari mestni elektrarni.

Zborovanja usmerja in moderira Jedrt Jež Furlan, pogovarjamo pa se gledalci.

Organizacija: Bunker, Via Negativa, Maska in Mesto žensk.

Vabljeni!

Poišči nas na Facebooku!