Omara

Siniša Labrović je umetnik vizualnih umetnosti, body arta ter performansov v javnem prostoru, v katerih kritično in humorno nagovarja nevralgične točke družbe. Na Mlade leve je prišel s performativno instalacijo, v kateri je omara postala njegov začasni dom.

Prispodoba omare kot objekta, ki je v intimnem prostoru naših življenj, razpira številne premisleke – vsakdo ima v omari skritega kakšnega okostnjaka, morda je to naša seksualna orientacija ali pa verska, politična, etična prepričanja; v »življenje v omari« nas lahko potisnejo tudi revščina, bolezen, občutek, da smo v družbi nezaželeni, bodisi zaradi barve kože, izvora ali osebnostnih lastnosti … Labrovića pa je k akciji spodbudila tudi pandemija koronavirusa, ko smo eden drugemu že s samo navzočnostjo postali imanentna grožnja, kjer sta popolna odsotnost fizičnih stikov in zaprtost v svoje male »omare« idealna distopija življenja.

Omara, v katero se je Siniša Labrović vselil prvi dan festivala, je stala v Miklošičevem parku pred sodiščem, kjer so našli dom tudi brezdomci – ljudje, ki živijo svoja nevidna življenja zunaj družbenega radarja, v »omarah« naše družbe. Skrito življenje Siniše Labrovića smo lahko spremljali po spletnem prenosu 24 ur na dan, do konca festivala, ko je končno – prišel iz omare.

Povezava na živi prenos iz omare je bila objavljena na Bunkerjevi spletni strani. www.bunker.si (Mladi levi 2021)

Dodatne informacije

Premiera: 22. avgust 2021 ob 18.00, Miklošičev park

kolofon

  • Avtor: Siniša Labrović
  • Izvršna producentka: Barbara Zonta
  • Scenografija: Igra I2R

S podporo: Evropska unija – Program Ustvarjalna Evropa, Kultura, Create to Connect -> Create to Impact

Foto: Nada Žgank