ZBOR PRITOŽB LJUBLJANA

Začetki Zbora pritožb Ljubljana, ki je prvi tovrsten zbor pri nas, segajo davno nazaj v leto 2005 na Finsko. Tellervo in Oliver Kochta Kalleinen sta na sprehodu nekega mrkega, zimskega dne začela razmišljati o pritoževanju, pravzaprav o tem, koliko energije se ob nerganju kopiči in kako bi jo lahko spremenili v nekaj pozitivnega. In ker v finščini obstaja izraz ‘zbor pritožb’, ki označuje situacije, v katerih se pritožuje več ljudi hkrati, sta se odločila, da ga tokrat uporabita dobesedno. Takoj po prvem zboru pritožb, ki je nastal v Birminghamu, se je projekt razširil po celem svetu.

Dobri dve leti zatem se je pod okriljem kuda Obrat (v sodelovanju z zavodoma Bunker in P.A.R.A.S.I.T.E) začel zbirati Zbor pritožb Ljubljana in se aprila 2008 pod budnim očesom producentke Urške Jurman in glasbenim očetovstvom Tomaža Groma prvič javno in glasno predstavil na Prešernovem trgu.

Avgusta je nastopil že drugič, v malo spremenjeni zasedbi, in svoje pritožbe odpel v okviru festivala Mladi levi. Nastop je potekal v treh delih: začel se je na Dvornem trgu, se stopnjeval s postankom na Prešernovem vse do zadnjega vzklika na Mestnem trgu!

Glasilke smo stresali: Ana Ličina, Andrej Godec, Ksenija Krstič, Bor Pungerčič, Alenka Zelenc, Polona Dominik, Nataša Knežević, Radmila Bojkovska, Ana in Tadej Lakner, Larisa Bračič, Maja Mujdrica, Marija Drev, Saša Hiti, Natalija Pihler, Kristjan Kravina, Mojca Golob, Alenka Gložančev, Suzana Kajba, Sanda Velić, Robert Lisac, Ana Petrovčič, Marinka Skorjak, Polonca Lovšin, Ana Hace, Liljana Jerinić, Saša Bach, Pika Brce, Nevenka Koprivšek, Alma Selimović, Tamara Bračič in Katarina Slukan.

Za ritem in moč glasu so skrbeli bobni Marjana Stanića.

Zbor pritožb Ljubljana je član mednarodne mreže Complaintschoir .

Foto: Urška Boljkovac