NOVE POLITIČNE MITOLOGIJE IN UMETNOST

Mednarodna konferenca Pripravljeni na spremembe

Na konferenci, ki se posveča povezavi med sodobnimi političnimi mitologijami in umetnostjo, bomo poskušali razmišljati ne toliko o dekonstrukciji sedanjih mitov, bolj o tem, kaj so zgodbe, narativi in mitologije prihodnosti ter o vlogi umetnosti pri tem. Vse poudarjeno z upanjem, da bomo zmogli preseči sedanje, že prežvečene zgodbe.

Konferenco smo poskušali zasnovati kot zbir raznolikih formatov, ki naj bi vsi odpirali prostor za debato in za poskuse misliti zunaj okvirjev današnjih političnih mitologij. Fokus na konferenci namenjamo tudi umetnikom; morda so tisti, ki lahko iztrgajo konstrukcijo mitologij iz krempljev dnevne politike; pridružimo se jim pri tem!

Krilatica Marka Twaina, kako naj se resnica nikoli ne postavlja na pot dobri zgodbi, ima tudi svojo temno plat. Kognitivna znanost namreč vedno bolj ugotavlja, da dejstva ne vplivajo nujno na naše dojemanje realnosti. Če prevedemo to v jezik mitologije, lahko rečemo, da mita ne omajejo še tako neizpodbitna dejstva, ki ga negirajo, postavljajo na laž.

Največji miti današnjega sveta pa so miti vsemogočnosti kapitala, miti o nezmožnosti prave demokracije, o nepremostljivih razlikah med nami in njimi, miti o vsemogočnosti nacionalnih držav, ne nazadnje, miti o nezmožnosti sprememb, pasivnosti ljudi in kaosu …