Walid Raad: DVE KAPLJI NA UTRIP

artist talk
(Libanon, ZDA)

Walid Raad je gostoval na Mladih levih že leta 2019 z Les Louvres in/ali Brcanje mrliča. Istega leta je Raad prejel tudi vabilo madridskega muzeja Thyssen-Bornemisza za zasnovo razstave na temo umetniške zbirke barona Hansa Heinricha Thyssen-Bornemisze. Vse do takrat ni Raad vedel domala ničesar o baronu, njegovi družini, njegovem zasebnem življenju, poslih ali umetniški zbirki. Vstopni točki v tematsko polje razstave sta zanj postali baronova hči Francesca ter njena orientalska preproga, ki jo je Raad poskušal izslediti več let. Dolgi meseci raziskovalnega dela so Raada vodili globoko v podzemne rove Thyssen-Bornemisze, ki so se razhajali in spajali v nešteto zgodovinskih in fiktivnih prostorov. Tam je Raad srečal podobe oblakov, ki so se skrivnostno znašle na hrbtnih straneh starih slikarskih mojstrovin; zlate in srebrne čaše, ki mamijo poseben tip členonožcev; angele z zmožnostjo samoohranitve in demonska bitja, prežeča na robovih močvirij.

Ljubljanska različica razstave bo artist talk z naslovom Dve kaplji na utrip, ki bo dokumentiral Raadov prosti pad skozi zbirke Thyssena-Bornemisze ter različne strašljive, navdušujoče in dvoumne situacije, predmete in osebe, ki so mu prišli naproti. Kot dobro ve vsak_a pripovedovalka_ec zgodb – bolj specifična kot je zgodba, bolj obča je njena govorica. In bolj kot se Walid Raad osredotoča na zgodbo o enem specifičnem zbiratelju in njegovi zbirki, bolj ta vodi v različne dele sveta (med drugim tudi v Avstro-Ogrski imperij) ter razpira različne žepe zgodovine in sedanjosti.

85 minut
Artist talk je v angleščini s slovenskimi nadnapisi.

Avtor: Walid Raad
Bombaž pod mojimi stopali je naročil Thyssen-Bornemisza Art Contemporary.
Gostovanje na Mladih levih s podporo: Trust for Mutual Understanding, ACT – Art, Climate, Transition, Evropska unija – program Ustvarjalna Evropa: Kultura
Prevod v slovenščino: Tadej Turnšek

Foto: Walid Raad

Datum

21. 08. 2023
Expired!

Čas

21:00 - 22:25

Vstopnina

1 €

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija