Umetnost angažiranja – okrogla miza

Asociacija, društvo 50 nevladnih organizacij in 27 samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, se želi v okviru festivala Mladi levi predstaviti in odpreti vprašanja o tem, na kakšen način se lahko danes umetniki in umetnice odzivajo na aktualna družbena vprašanja, torej tista, ki se neposredno tičejo njihovih občinstev.

V ta namen je k sodelovanju povabilo dramaturginjo in intermedijsko umetnico Katarino Pejović, katere umetniško delovanje je vselej povezano z razmislekom o družbeni in politični vlogi umetnosti.

Skupaj bomo odprli vprašanja o tem, kakšne so danes, v luči aktualnih svetovnih in lokalnih gibanj, značilnosti angažirane umetnosti? Kakšna je razlika – in ali sploh obstaja – med politično in družbeno angažiranostjo? Ali je družbeno angažirana umetnost več ali manj kot umetnost? Ali lahko problematiziramo držo “umetnost zaradi umetnosti”, ne da bi pri tem zapadli v model, kjer morajo umetniki stalno izvajati drugotne, včasih celo servisne naloge, če sploh hočejo delati umetnost?

Z debato bomo poskušali spoznati ali obstaja stičišče med odzivnostjo na družbeno okolje in umetniškim ustvarjanjem brez prisiljenih povezav, ki jih umetnikom pogosto ponujajo različni programi financiranja. V okviru okrogle mize bomo predstavili tudi delovanje društva Asociacija.

Moderatorka: Katarina Pejović, dramaturginja in intermedijska umetnica
Okroglo mizo pripravili: Katarina Pejović in Meta Štular

Datum

26. 08. 2010
Expired!
Kategorija