Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj: TIHOŽITJE

Tin Grabnar obvladuje širok spekter gledaliških pristopov, avtorsko gledališče je njegov »forte«, ustvarja tako za mlade kot za odrasle, največkrat povezan v kolektivna ustvarjanja. Tjaša Bertoncelj je filozofinja in sociologinja kulture, deluje tudi kot dramaturginja – magistrirala je na temo nihilizma in gledališča, kar se izjemno povezuje s temo predstave.
Tihožitje je predstava, ki resno vzame svoj kontekst – nastala je v Lutkovnem gledališču Ljubljana, v prostoru, kjer animirajo. Predstava si za zapik v človekovo dvojnost do živega sveta vzame taksidermijo, nagačevanje – »metafora za ljubezen do narave. Lahko pa služi tudi kot metafora za družbeno sprenevedanje in antropocentrično izkoriščanje narave«. Znana dihotomija – plišaste zajčke polagamo otrokom v posteljice in naročja, živali pa gojimo za hrano in streljamo v naravi. Pokrajine v predstavi so ustvarjene na sceni in so zvočne, še preden se zavemo migajočih smrčkov in repkov, nas premikajo po ambientih sveta in suvajo v naše notranje pokrajine tišine, vetra, pripeke in tesnobne praznine ali spokoja gozda. Ni bolj intrigantne teme, kot sta življenje in smrt – najbrž je v tem čar animacije … a animirati stvar, ki je bila nekoč živa, še več – stvar, ki je imela življenje, ki ga je najverjetneje končal človek?
V koronskem času lahko na Tihožitje gledamo tudi kot na vajo miru in doživljanja narave – tiho žitje … v gledališču skupaj živimo in doživljamo. Kdo je potem zajec, ki se s pomočjo animatorjev dvigne in zazre v nas z odra in … kdo smo mi?

Avtorja: Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj
Režiser: Tin Grabnar
Dramaturginja: Tjaša Bertoncelj
Igrajo: Asja Kahrimanović Babnik, Iztok Lužar, Zala Ana Štiglic
Scenografija: Sara Slivnik
Kostumografija/: Sara Smrajc Žnidarčič
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Oblikovanje zvoka, zvočnih in glasbenih efektov: Eduardo Raon
Lutkovni tehnolog: Zoran Srdić
Video: Vesna Krebs
Oblikovalec svetlobe: Gregor Kuhar
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Ljubljana, Flota, zavod Murska Sobota, Flota, Ljubljana
S podporo: Evropska unija – Program Ustvarjalna Evropa, Kultura, ACT – Art, Climate, Transition

60 minut

Predstava je v slovenščini z angleškimi nadnapisi.

Foto: Jaka Varmuž

Informacije in rezervacije: info@bunker.si, 051 269 906.

Vstopnica za posamezen festivalski dogodek stane simbolični 1 €.
Za vse, ki imate možnost donirati več, bodo škatle za prostovoljne prispevke na vseh lokacijah. Vstopnico boste lahko plačali tudi z letošnjimi boni (BON21). Pripravili smo posebne vstopnice za 10 €, 20 €, 30 €, 40 € in 50 €. V tem primeru vas prosimo, da s seboj prinesete fotokopijo osebnega dokumenta (obe strani) in izpolnjen obrazec POTRDITEV UNOVČITVE BONA – BON21.

V skladu z veljavnimi pogoji za obisk kulturnih prireditev so v veljavi pogoji PCT.

Datum

28. 08. 2021
Expired!

Čas

22:00 - 23:00

Vstopnina

1.00€
Kategorija