Tania El Khoury: MENJALNI TEČAJ KULTURE

Tania El Khoury je multidisciplinarna umetnica, ki ustvarja interaktivne predstave in instalacije. Je dobitnica mnogih nagrad, med njimi tudi nagrade ANTI – Contemporary Art Festival, edine mednarodne nagrade, ki nagrajuje live art stvaritve. Njena dela so inovativna in raziskovalna, predstavljena v nekonvencionalnih prostorih, od velikih dvoran muzeja do ribiškega čolna v Sredozemskem morju. Jedrni element umetnosti Tanie El Khoury je srečanje umetnosti z gledalcem kot soustvarjalcem. Gledalca sooči z umetnostjo skozi ekstremno intimo in raziskuje etični in politični potencial umetnosti. Njeno delo temelji na dolgotrajnih raziskavah arhivskega, zgodovinskega in dokumentarnega gradiva, ki so v osnovi zgodbe posameznikov, a z njimi zareže v zgodbe vseh nas in v teme, katerih del smo: koncentracija moči, nasilje v državi, meje, spolne politike in ideja drugosti.
Menjalni tečaj kulture gradi na intervjujih, ki jih je Tania El Khoury posnela s svojo pokojno babico v vasi Akar na meji med Libanonom in Sirijo. Menjalni tečaj kulture je arhiv, v katerega je povabljenih deset gledalk in gledalcev, da raziščejo zgodovino, ki jo zaznamuje vojno preživetje, a hkrati tudi reka, ki ne upošteva kolonialnih in državnih meja. Arhivskih skrinj ne polni le papir, ki nam ponuja znanje zgodovine in ga beremo iz perspektive sedanjosti, ampak se v njih skrivajo tudi videozapisi, zvoki, vonji, zemljevidi in zbirka denarja brez vrednosti.

Avtorica: Tania El Khoury
Scenografija: Petra Abousleiman
Raziskava: Ziad Abu-Rish, May Haider, Mariam Saada, Alexander Mayagoitia
Oblikovanje tona: Fadi Tabbal
Grafično oblikovanje: Jana Traboulsi
Editiranje videa: Ali Beidoun
Film in fotografije: Luke Bryant & Tania El Khoury
Španski prevod: Ziad Chakaroun
Arhivi: dokumenti družine El Khoury (Libanon in Mehika); Archivo General de la Nación (México); SRE – Acervo Histórico Diplomático (México)
Produkcija: Bard Fisher Center, Spielart Festival, Onassis Stegi
Produkcija gostovanj: Artsadmin
Lokalna producentka: Ajda Koloini
S podporo: Evropska unija – Program Ustvarjalna Evropa, Kultura, Create to Connect -> Create to Impact

45 minut

Interaktivna performativna instalacija je v različnih jezikih z angleškimi podnapisi.

Informacije in rezervacije: info@bunker.si, 051 269 906.

Vstopnica za posamezen festivalski dogodek stane simbolični 1 €.
Za vse, ki imate možnost donirati več, bodo škatle za prostovoljne prispevke na vseh lokacijah. Vstopnico boste lahko plačali tudi z letošnjimi boni (BON21). Pripravili smo posebne vstopnice za 10 €, 20 €, 30 €, 40 € in 50 €. V tem primeru vas prosimo, da s seboj prinesete fotokopijo osebnega dokumenta (obe strani) in izpolnjen obrazec POTRDITEV UNOVČITVE BONA – BON21.

V skladu z veljavnimi pogoji za obisk kulturnih prireditev so v veljavi pogoji PCT.

Datum

21. 08. 2021
Expired!

Čas

18:30

Vstopnina

1.00€
Kategorija