Stefan Kaegi (Rimini Protokoll): CARGO SOFIA-LJUBLJANA

Vzhodno-evropski country
Nemško-švicarski režiser Stefan Kaegi in ustanovitelj skupine Rimini Protokoll, velja za enega najbolj inventivnih in zanimivih evropskih ustvarjalcev. Cargo je pravzaprav projekt o geografiji, mobilni stroj za pripovedi, saj ga je zasnoval skupaj s sodobnimi nomadi – bolgarskimi tovornjakarji, ki dobro poznajo širšo in ožjo Evropo in so nekoč vzhod oskrbovali s kavbojkami in pornografskimi revijami, zahod pa z bolgarskim čajem ali poljsko zelenjavo. Življenje, ki ga živijo, dejansko spominja na najbolj otožne country pesmi, statistike pa kažejo, da živijo nevarno življenje; kar 350 jih na leto doživi prometno nesrečo, 20 pa jih povprečno umre na nemških avtocestah, nesreč pa bo še več, saj se bo tovorni promet na stari celini do leta 2015 povečal kar za 60 odstotkov. Kaegijev projekt Cargo v svojem predelanem tovornjaku prevaža zgodbe, ki jih gledalcem pripovedujejo izkušeni vozniki in jim tako ponujajo edinstveno izkušnjo o povsem drugačni Evropi, v kateri ni mest, le počivališča na obrobju avtocest.

Koncept: Stefan Kaegi
Video: Jörg Karrenbauer
Ton: Nicki Neeke
Konstrukcija: Notker Schweikhardt
Sodelujeta: Ventzislav Borissov, Svetoslav Michev
Pevka: Maja Djordjevič
Slovenska koordinatoricar: Tamara Bračič
Asistentka: Špela Prijatelj
Producentka: Bettina Land
Produkcija: Goethe-Institut Sofia, Hebbel am Ufer Berlin, Theater Basel
Koprodukcija: PACT Zollverein Essen, Le-Maillon Strasbourg, THEOREM (association supported by the Culture 2000 program of the European Union)
Podprli: Stability Pact for South Eastern Europe, Germany, Pro Helvetia, Swiss Cultural Foundation, Bundeszentrale für politische Bildung, Forum Goethe-Institut

110 minut

Datum

21. 08. 2006
Expired!

Lokacija

Ljubljana
Kategorija