SIMPOZIJ DIALOG: UMETNOST IN KONTINUITETA – Moja pojavnost nima več ostrih robov

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI! V SKLADU S POGOJI ZA OBISK KULTURNIH PRIREDITEV JE ZA OBISK DOGODKA V VELJAVI POGOJ PCT

Z vzpostavitvijo žive fizične prisotnosti in neposrednih relacij med subjekti kot zavezujoče izvirnosti performativnih praks nujno hkrati konstituiramo tudi že njihovo neizbežno omejitev. Enkratnost in avtentičnost kreativnega procesa ali neponovljivost dogodka je neizogiben pogoj za njegov obstoj, a ga hkrati obsoja na stanje nemoči znotraj sodobne industrije kulturnih proizvodov, namenjenih nenehni množični reprodukciji.

Zahteva po fizični prisotnosti postavlja performativne umetnosti s kvantitavnim omejevanjem soprisotnih subjektov v kontradiktoren položaj nasproti naraščajoči masovni konzumaciji drugih medijev.

Novi mediji so razširili in preoblikovali načine prisotnosti s kombiniranjem fizičnosti in simulakrov, z razgradnjo teles v prostoru, s simultanimi prisotnostmi, oddvojitvijo telesa in glasu, podvojitvami, fragmentarnostjo …

Čedalje večja prisotnost virtualnih teles, glorioznih teles, teles brez organov, fraktalnih teles, fantomskih teles in fluidnih teles nas namreč svari pred prihodnostjo, zaznamovano z odsotnostjo snovnih teles.

Vstop prost.

Avtorica in izvajalka: Špela Trošt
Zvok: Tomaž Grom
Video: Špela Trošt, Tomaž Grom

Špela Trošt
Od leta 2002 je tudi producentka društva Via Negativa, platforme za raziskovanje, razvoj in produkcijo sodobnih scenskih umetnosti. Od leta 2005 dela kot vodja produkcije in umetniška vodja za uprizoritvene umetnosti pri zavodu Sploh. V okviru Sploha je soustvarila več kot 50 projektov: glasbenih serij, festivalov, performansov, intermedijskih produkcij, glasbenih zgoščenk in delavnic. Preden se je povsem posvetila delu producentke, je kot igralka, dramaturginja in pomočnica režije soustvarila več kot 30 projektov.

Datum

20. 10. 2021
Expired!

Čas

20:00

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija