POKVIRJENA FOLKLORA: NAŠE ZGODBOVINE

Predstavitev umetniške kampanje
V slovenščini in angleščini

LGBT+ organizacija Koroška Pride se je na pobudo Mesta žensk povezala z nizozemskima umetnikoma_cama Bambi van Balen (iz kolektiva Tools for Action) in Max*ine Vajt. Skupaj so zasnovali in izvedli kampanjo Pokvirjena folklora, namenjeno krepitvi koroške LGBT+ skupnosti s pomočjo kvirovskih interpretacij panjskih končnic. Predstavitev kampanje bo uvedlo predavanje Bojane Rogelj Škafar Poslikane panjske končnice med dediščino in sodobno ustvarjalnostjo (v slovenščini); zaključila se bo s pogovorom v angleščini, ki ga bo povezovala Sara Šabec.

Reinterpretacije – tradicionalno religioznih, patriarhalnih, seksističnih – motivov panjskih končnic tlakujejo pot tudi reinterpretaciji protesta. Z umeščanjem teh lesenih deščic v javne prostore Slovenj Gradca v času Parade ponosa 2022 smo poiskali prostor za kvir osebe v značilno lokalni umetnostni obrti. Gre za lahko usvojljiv in ponovljiv umetniško-aktivistični format, ki kvir osebam dopušča ne le, da se izrazimo, temveč tudi, da se povežemo, s čimer ustvarjamo močnejšo in odpornejšo skupnost. Ne le, da mavrično obarvamo končnice kot nekaj, kar predstavlja status quo, temveč da svojo izjavo ponesemo v vsak kotiček mesta – v šole, cerkve, parke –, in terjamo glas za zamolčane kvir zgodovine in zgodbe: prostor zase, tako v preteklosti kot v prihodnosti.

– Tools for Action in Koroška Pride

Bojana Rogelj Škafar, Koroška Pride, Bambi van Balen, Max*ine Vajt

Koprodukcija: Mesto žensk, Koroška Pride in Tools for Action
Organizacija: Mesto žensk v okviru projekta Power, ki ga financira Evropska unija iz programa Erasmus+, v sodelovanju z Bunkerjem – Staro mestno elektrarno
Podpora: Erasmus+, Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana.

Datum

13. 10. 2022
Expired!

Čas

17:30 - 18:30

Vstopnina

Brezplačno

Lokacija

Stara mestna elektrarna