Okrogla miza: Če se želimo izogniti potvarjanju problema, je nekatere stvari treba povedati. – Dekolonizacija, odrast in umetnost

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI! V SKLADU S POGOJI ZA OBISK KULTURNIH PRIREDITEV JE ZA OBISK DOGODKA V VELJAVI POGOJ PCT

Povezava na ŽIVI PRENOS okrogle mize

Na okrogli mizi bomo poskušali razmišljati z nadetimi intersekcionalnimi očali. Kako sta prepleteni dekolonizacija in odrast ter kako sta obe skupaj in vsaka posebej povezani s svetom umetnosti. Kako se koncept in praksa odrasti razlikujeta od prizadevanj za trajnostne prakse, pa tudi, kje se dekolonizacija in odrast prepletata v razmerju do umetnosti. Oba izraza, dekolonizacija in odrast, implicirata neke vrste opuščanje – kaj pa bi bila afirmativna plat obeh procesov? Ne gre za to, da bi morali biti pazljivi oziroma zadržani do praks opuščanja ali popravljanja, lahko pa predstavimo že obstoječe pristope vzpostavljanja novih procesov oziroma delovanj, s katerimi je mogoče oblikovati nove sisteme, ki ne temeljijo na rasti in izkoriščanju.

Govorci:

Aadel Essaadani je strokovnjak na področju kulturne politike in aktivist za človekove pravice. Zavzema se za vključevanje kulture v politike javnega razvoja. Je soustanovitelj društva Racines (2010) in od aprila 2015 njegov generalni koordinator. Je soustanovitelj Afriške mreže za kulturno politiko (ACPN) in član njenega usmerjevalnega odbora.

Bojana Kunst je slovenska filozofinja in teoretičarka sodobne scenskih umetnosti, ki živi v Frankfurtu. Je redna profesorica na Inštitutu za uporabne gledališke študije (ATW – Institut für Angewandte Theaterwissenschaft) na Univerzi Justus-Liebig v Giessnu, kjer je vodja mednarodnega magistrskega programa Koreografija in performans.

Raafat Majzoub je libanonski arhitekt, umetnik in pisatelj. Pri svojem delu se umešča na presečišče med politiko, intimno sfero in napovedovanje prihodnosti ter raziskuje fikcijo kot orodje za individualno in kolektivno delovanje in areno za konstruiranje novih svetov. Je ustanovitelj in direktor združenja The Khan: The Arab Association for Prototyping Cultural Practices, glavni urednik Dongola Architecture Series in honorarni predavatelj na oddelku za arhitekturo in oblikovanje na Ameriški univerzi v Bejrutu.

Ajda Pistotnik je svetovalka pri ZOE inštitutu za v prihodnosti ustrezna gospodarstva v Bonnu in raziskovalka ter vodja projektov pri društvu EnaBanda v Ljubljani, po izobrazbi je magistrica znanosti politologije. Trenutno razvija orodje za spremljanje, nadzor Evropskega zelenega dogovora. Ajda je že leta aktivna znotraj mednarodne skupnosti odrasti in mednarodnega gibanja za finančno pravičnost in odpis dolga, kjer zasleduje možnosti za odpiranje in razvijanje razprav, ustvarjanje javnega in političnega prostora za alternativne predloge in bolj radikalne politike tudi pri nas.

Moderira: Alma R. Selimović je kulturna delavka iz Ljubljane. V svoji doktorski disertaciji se ukvarja z umetnostno vzgojo – kar je tudi eno izmed njenih glavnih področij dela pri Bunkerju – pri čemer poskuša ustvarjati sinergije med formalnimi izobraževalnimi sistemi in ljudmi v teh sistemih ter sfero sodobne umetnosti. Skrbi tudi za pridobivanje sredstev in je izvršna direktorica dražbene hiše uprizoritvenih umetnosti FORSALE. Trenutno je vršilka dolžnosti direktorice Bunkerja.

Datum

24. 09. 2021
Expired!

Čas

17:00
Kategorija